България ще плати по-голямата част от дълга си по АЕЦ „Белене“ до края на годината, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Това е заявил първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.

„Най-важната част от нашата среща бе въпросът за компенсирането на разходите по АЕЦ „Белене““, каза той и припомни, че по този въпрос имаше решение на Международния арбитраж, който осъди българската страна да плати 620 милиона евро на „Росатом“ заради спирането на проекта. „Естествено, тази сума е много голяма за България, но въпреки това ние намерихме варианти за нейното погасяване. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 милиона евро, ще бъде изплатен на Русия до края на годината. Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, зави Герасимов.

Той припомни, че България в момента оспорва начислените проценти по сумата, която трябва да заплати.

„Русия с уважение ще приеме всяко решение на Арбитражния съд“, подчерта Герасимов. „Убеден съм, че българската страна ще реши въпроса за изплащането на дълга в най-кратки срокове. Този въпрос лично се контролира от министъра на енергетиката Теменужка Петкова“. 

Според него единствената пречка за незабавното изпълняване на това решение е необходимостта да се решат процедурни въпроси – решение и на правителството, и на парламента. Герасимов заяви, че българската страна е изразила интерес към продължаване на съвместното сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

„Това засяга не само АЕЦ „Козлодуй“, но и възможното завръщане към проекта „Белене“. Перспективите за сътрудничество са много интересни, но развитието му зависи от погасяването на задълженията по казуса „Белене“, каза той. Във Варна се проведе среща на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. От българска страна участие взеха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, а от руска – първият заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.