В дневния ред за днешното заседание на Министерския съвет не фигурира точка за издигането на нов кандидат от името на България за поста генерален секретар на ООН. От правителствената пресслужба съобщиха, че министрите ще разглеждат предимно имотни и финансови въпроси. Вероятно обаче точката ще бъде вкарана в дневния ред по време на самото заседание.

Българското правителство ще реши във вторник дали да включи Кристалина Георгиева в състезанието, пише брюкселския сайт "Политико", като цитира източници, близки до обсъждането. 

"Петима души, запознати с процеса, казват, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, включително Унгария, Полша и Латвия. Германската канцлерка Ангела Меркел е събирала подкрепа за кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в началото на месеца, допълват източниците. Други известни фигури, даващи подкрепата си за Георгиева, са бившите еврокомисари и министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия", пише "Политико".

Досега Полша не се беше появявала сред страните, които подкрепят подобна номинация.  

Както Клуб Z съобщи в събота, очаква се на днешното извънредно заседание Ирина Бокова ще бъде заменена от Кристалина Георгиева. Правителствената сбирка тази седмица се провежда във вторник поради предвидената за сряда инспекция на министър-председателите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан по границата.

След шумната реакция около новината за предстоящата смяна, друг източник от средите на управляващите съобщи, че има вероятност както решението да бъде взето още тази седмица, така и да бъде отложено за края на месеца. На 26 септември в Съвета за сигурност на ООН ще се проведе петото поред гласуване.

В позиция, публикувана на официалната фейсбук страница за подкрепа на Бокова от преди два дни се казва, че слуховете за подмяна на кандидата на България за генерален секретар на ООН влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото показват непоследователност и липса на държавническа позиция. И се изтъква, че Бокова е единственият официален кандидат, който е саботиран от конкурент от собствената си държава.