Германия обвини днес Русия във фалшиви твърдения, че канцлерката Ангела Меркел се е опитвала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат за генерален секретар на ООН, предаде АФП.

Говорителят на външното министерство Мартин Шефер заяви, че руски официален представител "е разпространил неща, които обективно са фалшиви", и окачестви хода като "недружелюбен".

Вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на скорошната среща на Г-20 в Китай Меркел се опитала да убеди руските лидери на подкрепят друг кандидат от България вместо Ирина Бокова.

Взаимните обвинения между Русия и Германия стават в момент, в който България се очаква да оттегли своя кандидат - Ирина Бокова, и да я замени с Кристалина Георгиева.

Говорител на Еврокомисията заяви, че спряганата за нов кандидат Кристалина Георгиева е "изключителна" и "забележителна". Той обаче нито потвърди, нито отрече, че еврокомисарката ще е кандидат за шеф на ООН.

Българският вицепремиер Румяна Бъчварона заяви, че кандидатурата на Ирина Бокова не е достатъчно убедителна.

Десет кандидати се борят да наследят южнокорееца Бан Ки-Мун, чийто мандат изтича на 31 декември. Името на бъдещия генерален секретар ще стане ясно най-рано през октомври.

След 4 предварителни тура води португалецът Антониу Гутереш - бивш премиер на страната си и доскорошен Върховен комисар на ООН за бежанците. Той е неизменно първи. Бокова бе два пъти трета и два пъти - пета.

Следващият кръг е на 26 септември.

Лавров и посланикът ни в Москва обсъждат ООН

Руският министърът на външните работи Сергей Лавров е поканил на разговор посланика на България Бойко Коцев,съобщи дипломатическото ведомство в Москва. Обсъдени са отделни аспекти от дейността на ООН, гласи лаконичното съобщение.