1550 лева за квадратен метър от „Царските конюшни” - такава е била преди 11 години цената на терена, който бившият областен управител на София Веселин Пенев е продал срещу 90 лева за квадрат.  Това обясни пред Нова тв бившият червен министър на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Асен Гагаузов.

„Вместо 9,5 млн. областният управител е взел 600 000 лева. Не мога да си го обясня по друг начин, освен, че постепенно се опитват да изземат целия имот, което вече на практика са направили. Това е изключително апетитен имот. На много хубаво място. Сега е ред на сградите и това също ще стане”, каза Гагаузов

Той отрича, че докато е бил министър е разрешил продажбата на малка част от имота и така е подготвил почвата за днешната сделка. Решението и заповедта за това били от последните дни на кабинета "Сакскобургготски", а Гагаузов „само ги придвижил” при встъпването си в длъжност.

Гагаузов добави, че фирмата инвеститор е настоявала и пред него да купи целия терен, но той отказал.

За случая се разбра, след като стана ясно, че бившият управител на Корпоративна търговска банка (КТБ) Янко Иванов е купил имота срещу 90 лв./кв. м. Договорът е минал през няколко процедури, започнали още при правителството на НДСВ и финализирани от Пенев.

Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши спешна проверка на продажбата, ГЕРБ и Патриотичният фронт настояха Пенев да се оттегли, а БСП поиска оставката и на вицепремиерката Румяна Бъчварова.

Пенев първоначално отказа да напусне поста, като заяви, че назначената проверка няма да открие нито едно нарушение в процедурата. Впоследствие оттеглянето му беше поискано от премиера и Пенев подаде оставка, а Борисов я прие.

Днес Софийската градска прокуратура разпореди проверка за сделката.