Оставката на областния управител на София – Веселин Пенев, да бъде приета едва след приключването на проверката на прокуратурата за „Царските конюшни“. За това настояват в декларация от Реформаторския блок.

Губернаторът подаде оставка вчера, след като тя му беше поискана от премиера Бойко Борисов заради продажбата на т. нар. царски конюшни в София. Борисов вече я прие.

За случая се разбра, след като стана ясно, че бившият управител на Корпоративна търговска банка (КТБ) Янко Иванов е купил имота срещу 90 лв./кв. м. Договорът е минал през няколко процедури, започнали още при правителството на НДСВ и финализирани от Пенев.

Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши спешна проверка на продажбата, ГЕРБ и Патриотичният фронт настояха Пенев да се оттегли, а БСП поиска оставката и на вицепремиерката Румяна Бъчварова.

Пенев първоначално отказа да напусне поста, като заяви, че назначената проверка няма да открие нито едно нарушение в процедурата. Впоследствие оттеглянето му беше поискано от премиера и Пенев подаде оставка, а Борисов я прие.

Днес Софийската градска прокуратура разпореди проверка за сделката.

В разпространената днес декларация Реформаторският блок заявява, че върховенството на закона и презумпцията за невинност са основните принципи в една правова държава и „следвайки тези основополагащи принципи, смятаме, че оставката на областния управител на София е морален жест от негова страна, но приемането ѝ би трябвало да стане единствено след приключване на проверката на прокуратурата“.

От Блока искат, ако проверката докаже, че Пенев е невинен, той да бъде върнат веднага на поста си. Реформаторите обявиха, че няма да допуснат да бъдат „превърнати в пушечно месо в предизборната кампания на БСП“.