Данъчните трябва да проверят откъде купувачите на Дипломатическия клуб „Бояна” са намерили пари, за да финансират сделката. Това обяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Нали не очаквате сега да ви убеждавам, че в България има млади и успели хора на 21-22 г.?”, попита с усмивка вицепремиерът.

Поводът за думите му е разследването на Клуб Z, което установи, че собствениците на „Ексклузив уеб дизайн“, която придоби атрактивния имот срещу 8,5 млн. лева са млади, красиви и поддържащи добра активност в социалните мрежи. Но очевидно без никакъв бизнес опит и реално документирани приходи, които да оправдаят покупката.

"Аз отдавна твърдя, че има куп имоти, които държавата стопанисва – дали директно, дали под формата на дружества, които не й носят достатъчно ползи и по отношение на тях има добър инвеститорски интерес. И, ако държавата се разделя с тях на добра цена, в това няма абсолютно нищо лошо. Защото не е работа на държавата нито да бъде хазяин, нито да бъде хотелиер, нито да бъде ресторантьор. Тя няма как да се справя по-добре, отколкото предприемачи с подобни занимания", коментира Дончев.

Но побърза да уточни:

"Ако тук има нещо подозрително, то това е във фирмата, която е придобила имота. Не съм запознат в детайли със случая, още по-малко с фирмата, но се надявам данъчната администрация да си свърши работата и да разбере откъде тези млади хора имат тези пари. Ако се окаже, че има адекватно обяснение, кредит, или каквото и да било друго, което звучи убедително най-малкото за данъчните служители, да кажем, че всичко е наред. Но при всички случаи е редно да проверят."

Старозагорската фирма „Ексклузив уеб дизайн“, която е купувач на Дипломатическия клуб „Бояна” и още няколко ценни държавни имота на АДИС, е сравнително ново дружество с 3 лв. начален капитал, 1000 лв. активи и дейност, свързана с уеб дизайн и реклама, показа разследването на Клуб Z. Според наши източници зад сделката стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Това обяснява как е възможно Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.), всеки от които държи по 33% от „Ексклузив уеб дизайн“, да извадят 8,5 млн. лева за сделката с държавните имоти. Това е първото им и единствено засега бизнес начинание, в търговския регистър няма данни за участия в други фирми.

Царските конюшни

„Истинският финал ще е като се развали сделката. На пръв поглед тя е законна, погледнато от гледна точка на морала, деликатно казано, е подозрителна”, коментира още вицепремиерът Дончев друга актуална сделка – тази за т.нар. Царски конюшни в София.

Вчера премиерът Бойко Борисов прие оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него заради сделката, с която държавата се освободи от съсобствеността върху земята в центъра на София (сградите са собственост на различни институции - б.р.).

Сутринта Борисов поиска проверка от Инспектората на Министерския съвет по казуса, която изненадващо стана готова за няколко часа, а премиерът успя да я предаде и в прокуратата за проверка. Без подробности какво съдържа.

Според Томислав Дончев самият случай с продажбата на имота в центъра на София за 90 лв. на кв.м е „проблемен”:

„Има сделки със сходни имоти при цена не 10, а 100 пъти по-висока”, каза той.

Дончев смята, че един от сценариите за разваляне на договора е прокуратурата да открие престъпление. От думите му стана ясно, че това може да се стане когато се разбере какво е мислел да направи купувачът със земята, която е около сгради, които са собственост на три министерства.

Руските реактори

Преди да говорим за съдбата на руските реактори, предназначени за АЕЦ „Белене”, България трябва да си плати. Това каза още Дончев, подчертавайки, че лихвите по сумата, за която се произнесе международният арбитраж, са 10 млн. евро на месец.

„Самите дружества в енергийния сектор не могат да извадят парите”, призна Дончев и посочи, че през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро, като един от вариантите е кредит.

С руската страна са започнали преговори за схемата на погасяване на дълга.

Следващият сценарий за употреба на реакторите трябвало да има ясна икономическа логика, а конкретните действия на нашата страна трябва да дойдат след анализ.

„Имаме един лош национален навик, особено като говорим за проекти в енергийната сфера – влагаме пари, водени от устремния ентусиазъм да градим и строим без яснота какво ще стане”, отбеляза Дончев.

Според него трябва задължително да се пробва вариант с приватизация на оборудването и площадката на АЕЦ „Белене”, като там се появи изцяло частен проект. Вицепремиерът не влезе в конкретика, но отбеляза, че вече има двама или трима потенциални инвеститори.

По хъба има месо

„Това е проект, в който има не само кокал, но и доста месо” – по този начин Томислав Дончев коментира подмятанията в руската преса, че газоразпределителният център „Балкан” е „кокал без месо”, подхвърлен от Брюксел на Москва.

Вицепремиерът беше категоричен, че хъбът не се прави напук на „Турски поток”:

„Това е търговска платформа, която има собствена логика. Какво ще представлява „Турски поток” не е ясно – ако е една тръба с капацитет 15 млрд. куб. м, само на Истнабул консумацията му е 15 млрд. Газовият хъб е съвсем различен проект. Би бил по-рентабилен, по-успешен, ако през него минава руски газ – през Трансбалканския газопровод или през нова тръба в Черно море. Различни руски представители, в т.ч. и на „Газпром” казаха, че „Южен поток” е прекратен проект, но газовият хъб е съвсем друго съоръжение”, бе категоричен Дончев.