Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ "Белене", предаде БГНЕС.

Това стана ясно днес след днешната среща в Москва между първия заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни. Но това може да стане само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна", каза Комаров.

На срещата бяха обсъдени по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска камара в Женева, според което българската Национална електрическа компания (НЕК) трябва да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене“ в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 000 евро.

Комаров и Петкова също така обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, най-вече с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".