"Продължаваме разговора по визовата либерализация и изпълнението на 72-та критерия, които Турция трябва да покрие задължително, за да получи такава. Част от този разговор е споразумението за реадмисия и неговото изпълнение преди да се въведе визова либерализация", коментира министърът на външните работи Даниел Митов предстоящите преговори между ЕС и Турция.

България винаги е настоявала за това, това е част от критериите и те трябва да се изпълняват преди да се получи визова либерализация, заяви Митов. Външният министър, който е с премиера във Варна, повтори тезата на Борисов, че България не може да приема повече мигранти. Двамата дадоха да се разбере, че искат с Турция да бъде договорено връщането на мигранти, влезли у нас от турска територия още преди да бъде подписано споразумението за реадмисия на съседите ни с ЕС.

Споразумението на Турция с ЕС по миграционните въпроси съществува, но трябва да продължи да се изпълнява. Това беше нашата цел и тя е постигната, каза Митов.

"Ясно е, че в ЕС няма правителство, което да одобри смяната на власт през военен преврат, но в същия момент демокрация и демократичен ред не означава само резултати от избори. Модерната демокрация има голям набор от изисквания - през спазване на човешките права, върховенство на закона, разделение на властите. Турция също трябва да влезе в много откровен диалог по този въпрос с ЕС и Съвета на Европа", каза още външният министър.

 
Според Митов България е изиграла много важна роля в европейската политика с отиването на Борисов в Турция.
 
„Изигра огромна роля, защото се възобнови именно този диалог и разбирането, че трябва да престанем да говорим един за друг, а да продължим да говорим един с друг. (Точно така формулира ситуацията вчера и външният министър на Германия Щайнмайер-б.р.)", каза дипломат №1.
 
Според него антизападната реторика в Турция, която напоследък наблюдаваме, трябва да намали температурата си и трябва отново да започнем разговор по същество, рационален.
 
"Защото, пак ще повторя, Европа е изчерпала капацитета си да приема повече мигранти, особено икономически мигранти – знаете правим тази разлика между икономически мигранти и бежанци”, уточни още Митов.