Решаването на въпроса за либерализиране на визовия режим между ЕС и Турция може да бъде постигнато през близките седмици, предава Ройтерс, като се позовава на канцлера на Германия Ангела Меркел.

В разговор в Ханджоу, Китай, където са за срещата на Г-20, Меркел и турският президент Реджеп Ердоган се договорили да разработят варианти за отмяна на шенгенските визи, като се отчитат и исканията на Анкара.

Срещата по време на форума на високо равнище беше първата между Меркел и Ердоган след опита за преврат в Турция. 

"Разговорът беше конструктивен", това беше оценката на говорител на канцлерката. След срещата Меркел каза, че очаква "добри новини" за германските законодатели, които искат да посетят войските, позиционирани в Турция.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха през юни, когато германският парламент гласува резолюция за арменския геноцид. В отговор Турция блокира достъпа на германски делегации до базата Инджирлик. От тогава правителството в Берлин се опитва да намали напрежението, като например посочи, че резолюцията не е правно обвързваща. Все пак кабинетът не се дистанцира публично от парламентарното решение, каквото съобщение имаше предварително в сп. "Шпигел".

Според германската страна Меркел и Ердоган са обсъдили и споделили своите тревоги за продължаващата война в Сирия.

В последния доклад на Европейската комисия за изпълнение от страна на Турция на условията за отмяна на визите за турски граждани има две условия, за изпълнението, на които на Анкара ще е нужно повече време, и пет условия, които трябва да бъдат изпълнени в близко време. Сред тези условия са промяната на антитерористичното законодателство. Точно това условие оспорват турските власти. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер вече заяви, че ЕС може да отмени визите за граждани от Турция от 1 октомври само ако Анкара изпълни всички необходими условия, в това число да промени антитерористичното си законодателство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани, че споразумението за реадмисия на бежанци от Европейския съюз ще бъде прекратено, ако не бъде постигнат напредък за премахването на визите за турски граждани.

Още в събота германският външен министър Франк- Валтер Щайнмайер каза в Братислава, че Турция и ЕС изглежда влизат в "нова фаза на разговори помежду си вместо да говорят един за друг". Той призна, че германските изявления след преврата може би са били лишени от симпатия, но все пак предупреди Турция да не приема всяка критика от Европа като атака.

В отделно изявление днес президентът Барак Обама също обеща помощта на САЩ за Турция, за да бъдат наказани хората, които стоят зад опита за преврат.