"По принцип не съм човек, който се плаши, много трудно се плаша. Но изпитах много сериозен страх около 11:20, когато огънят започна да се прехвърля върху действащата фабрика, в която по данни на собствениците, които бяха там, имаше готова продукция, но имаше и голямо количество газ", разказа пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев.

В нощта на събота срещу неделя изгоряха четири тютюневи склада – три от тях са собственост на „Р.И.П.А.“ на бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия, а четвъртият е на „Галакси инвестмънт груп“ на основателите на „Винпром Пещера.

В понеделник следобед прокуратурата повдигна обвинение на 44-годишния клошар Стефан Данчев за подпалването на единия от складовете.

Няколко часа по-рано обаче кметът Иван Тотев се усъмни, че това е възможно:

"Личното ми мнение е, че трябва да си пълен малоумник, за да направиш такова нещо. Това застрашава живота на половината град. Акълът ми не го побира – да е възможно някой да го направи умишлено. Това просто е диващина.

Аз бях там, видях какъв огън... Имаше реална опасност половината град да бъде евакуиран и да чака по улиците да се самовзривяват контейнери с газ. Това е невероятна малоумщина и аз просто не мога да си представя, че има човешко същество, което може да си помисли да направи такова нещо. Това не ми го побира акълът на човек в 21 век“.

Тотев обяви създаването на междуведомствена комисия, която трябва до месец да изготви предписания за пострадалите обекти. Кметът на Пловдив отхвърли обвиненията, че общината не знае кои са собствениците.

„Чак днес можем да започнем да говорим по въпросите какво следва от тук нататък в тази ситуация. Имаме три имота, които са пострадали. В тези три имота има четири склада, които са пострадали. Собствениците са ясни. Излезе информация, че не са ясни – не е така. Ясни са, но не може в 12 през нощта на коментираш това“.

Иван Тотев призова за най-тежките наказания, ако се докаже, че палежът е умишлен.

„Като човешко същество аз не можах да спя вечерта само от представата какво можеше да се случи, когато видях пожарникарите, които бяха на стълбите и крещяха от отчаяние. Началниците на пожарната бяха под голямо напрежение, то се виждаше в очите им. Не мога да си представя кое е това човешко същество, което може да направи такова нещо. Иска ми се да се докаже, че не е умишлен, просто защото акълът ми не може да го побере“.

В следващите три дни общината ще изработи „План за безопасност и здраве“, който да уточни периметъра за отцепване. В момента повечето улици в близост до изгорелите складове са напълно затворени.

В община Пловдив нямало подадени проекти за тези имоти и няма информация за евентуални инвестиционни намерения.

„Нямаме никаква информация – било официално или неофициално – за това дали се предвижда бъдещо застрояване на съответните имоти. Това, което излезе по медиите за мол или търговски център, категорично това е в сферата на фантазиите и конспирациите. Няма такова нещо, няма такава информация, няма нищо подадено официално, а няма и неофициално“, обясни Тотев.

Кметът обяви още, че проектът на община Пловдив за тютюневия град във връзка с домакинството на Европейска столица на културата 2019 г. остава в сила.

По-късно „Галакси инвестмънт груп“ разпространи изявление до медиите:

Във връзка с пожара в Тютюневия град, от името на "Галакси Инвестмънт Груп" ООД, бихме искали да заявим следното:

Като собственик на един от засегнатите складове, намиращ се на бул. "Г.М. Димитров" 29, ние сме силно обезпокоени от случващото се в Тютюневия град. От самото начало на пожара и през цялата вечер представители на компанията се бориха рамо до рамо с пожарникарите за потушаването на огъня. За съжаление, в резултат на силния вятър, след като пет часа огнената стихия вилня в съседните складове, пожарът се прехвърли и върху нашата сграда. 

Компанията ни винаги е стопанисвала имотите си отговорно и с идеята да съхрани автентичната им архитектура. Нашият склад беше поддържан и в добро техническо състояние. Важно е да уточним, че сградата няма и не е имала статут на паметник на културата, за разлика от другите три сгради, в които пожарът е възникнал. 

Подкрепяме провеждането на пълно разследване по случая и настояваме правоохранителните органи да разкрият виновниците за пожара. 

"Галакси Инвестмънт Груп" ООД приема като кауза опазването на културно-историческото наследство и съхраняването на традиционните сгради в квартала. Изразяваме готовност за пълно съдействие във връзка с възраждането на Тютюневия град.