Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 44-годишния Любомир Данчев за това, че на 20 август 2016 г. е запалил тютюневите складове в Пловдив. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Данчев е обвинен, че е запалил склада на ул. „Екзарх Йосиф“ № 13, който е собственост „Р.И.П.А.“ ООД. След това пожарът се разпрострял и върху други сгради – на същия собственик и на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД.

Клошарят, който живеел в склада, бе показан по всички телевизии. Той разказваше, че по време на възникването на пожара, бил на работа - в павилион наблизо. Тогава тръгнал към "дома" си, но вече не могъл да влезе вътре, където останал багажът му. Данчев е сирак и живее в склада от 1979 година насам, разказа самият той пред медиите. 

„Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди – престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс“, се казва в съобщението на прокуратурата.

То продължава с това, че е "извършен външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара".

Наказателният кодекс гласи:

Чл. 330. (1) Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от една до осем години.

... (3) Ако в случаите по предходната алинея са последвали значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години, а ако е последвала смърт за някого, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Утре главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в Пловдив с ръководството на Окръжна прокуратура, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

По-рано през деня кметът на Пловдив обяви имената на собствениците на изгорелите четири склада - три от тях са собственост на "Р.И.П.А.", а четвъртият - на "Галакси пропърти груп", която вече е с името "Галакси инвестмънт груп".

Министърът на културата Вежди Рашидов заплаши собствениците с обща глоба от 30 хиляди лева, защото не са обезопасили сградите и не са спазили предписанията на общината. Две от четирите сгради са единични паметници на културата, а всички заедно са част от комплекс с архитектурна стойност.