Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 44-годишния Любомир Данчев за това, че на 20 август 2016 г. е запалил тютюневите складове в Пловдив. Това съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Данчев е обвинен, че е запалил склада на ул. „Екзарх Йосиф“ № 13, който е собственост „Р.И.П.А.“ ООД. След това пожарът се разпрострял и върху други сгради – на същия собственик и на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД.

Клошарят, който живеел в склада, бе показан по всички телевизии. Той разказваше, че по време на възникването на пожара, бил на работа - в павилион наблизо. Тогава тръгнал към "дома" си, но вече не могъл да влезе вътре, където останал багажът му. Данчев е сирак и живее в склада от 1979 година насам, разказа самият той пред медиите. 

„Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди – престъпление по чл. 330 ал. 3 във връзка с ал. 2 точки 1,2 и 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс“, се казва в съобщението на прокуратурата.

То продължава с това, че е "извършен външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара".

Наказателният кодекс гласи:

Чл. 330. (1) Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от една до осем години.

... (3) Ако в случаите по предходната алинея са последвали значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години, а ако е последвала смърт за някого, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Утре главният прокурор Сотир Цацаров ще проведе работна среща в Пловдив с ръководството на Окръжна прокуратура, наблюдаващия прокурор, разследващите полицаи и директора на МВР-Пловдив за набелязване на спешни мерки по разследването на случая.

По-рано през деня кметът на Пловдив обяви имената на собствениците на изгорелите четири склада - три от тях са собственост на "Р.И.П.А.", а четвъртият - на "Галакси пропърти груп", която вече е с името "Галакси инвестмънт груп".

Министърът на културата Вежди Рашидов заплаши собствениците с обща глоба от 30 хиляди лева, защото не са обезопасили сградите и не са спазили предписанията на общината. Две от четирите сгради са единични паметници на културата, а всички заедно са част от комплекс с архитектурна стойност. 

Ключови думи

Коментари

 's picture

Радев

Радев

Колко удобно...Баси боклуците жалки...
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Има ли много учудени от това,

че прокуратурата слугува на властта и богаташите или че си намери Ван Дер Любе за един следобед? "Подпалвачът" на Странджа също го намериха. Изобщо, бързо, удобно и без угризения.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.