Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив са ясни - три от сградите, попадащи в два имота, са на фирма "Р.И.П.А" ООД или по-известни сред хората като италианските собственици. Четвъртата сграда, обхваната последна от пламъците, е собственост на "Галакси пропърти груп". Това стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев на пресконференция. Градоначалникът обаче отказа какъвто и било коментар по същество за пожара, изпепелил четири от сградите - паметници на културата, докато тече разследването на пличините за пламъците.

Първата фирма се представлява от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Втората пък е собственост на "Солатер" ЕООД, а зад компанията стоят основателите на "Винпром Пещера" Антон Желев и Атанас Петров, показа справка на Клуб Z в Търговския регистър.

Тотев заяви, че до момента няма подадени проектни предложения за строеж на мястото на паметниците на културата.

По думите на кмета нямало опасност за проектите в Тютюневия град за "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" - те щели да бъдат разгледани и ако се реши - финансирани.

Междувременно пред сградата на Община Пловдив се проведе протест заради случилото се - поредният протест. Министърът на културата Вежди Рашидов пристигна в града лично на инспекция. 

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”.

Това заяви министър Рашидов пред радио "Фокус"-Пловдив по повод пожара, изпепелил вътрешността на четири от петте тютюневи склада в Пловдив. Сградите от Тютюневият град са със статут на паметници на културата. Прокуратурата и полицията разследват причините за пламъците. 

По думите на министъра, ако става дума за умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона. От днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство. По-лано през деня обаче шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че за него по-скоро става дума за неумишлен палеж.

Рашидов заяви, че всеки собственик на паметник на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя.

„Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си”, заяви Рашидов. И също каза, че още не може да се говори категорично за умишлен пожар.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче сподели друга версия в ефира на Нова тв.

Поръчителите са под чадър, всички го знаем. Но прокуратурата няма очи за поръчителите, тя не вижда тези хора. Ще бъде разкрита някоя риба по веригата, някой, който например е драснал клечката, каза лидерът на ДСБ по повод ситуацията в Пловдив.

Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова тв по повод палежа на тютюневите складове в Пловдив. Според него това е умишлено деяние и то изобщо не е първото, но до момента не му е известно да съществува осъдено лице за посегателство срещу паметник на културата. Той не е оптимист за изхода от разследването, което тече. 

Държавата има два инструмента - административния контрол, където се проваля системно, г-н Рашидов не се интересува, и, от друга страна, наказателната система. Има ли България прокуратура и съд?, попита политикът.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Да се обзаложим че дори

Да се обзаложим че дори глобата няма да платят-обжалване и т.н.,та да възстановят фасадите. Само за наем на скеле ще са нужни десетки хиляди. За качественна реставрация-милиони! Трябват и Европейски майстори, например от Прага. Трябва и закон като този: ЗАКОНЪ за изтребление на разбойниците Утвърденъ съ Указъ № 721 отъ 7.12.1922 г., обн., ДВ, бр. 205 от 12.12.1922 г. Чл. 1. Разбойникъ се счита онзи, който по навикъ или занаятъ самъ или съ други лица извършва грабежъ, насилие или убийство съ цель за ограбване.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Да се обзаложим че дори

Да се обзаложим че дори глобата няма да платят-обжалване и т.н.,та да възстановят фасадите. Само за наем на скеле ще са нужни десетки хиляди. За качественна реставрация-милиони! Трябват и Европейски майстори, например от Прага. Трябва и закон като този: ЗАКОНЪ за изтребление на разбойниците Утвърденъ съ Указъ № 721 отъ 7.12.1922 г., обн., ДВ, бр. 205 от 12.12.1922 г. Чл. 1. Разбойникъ се счита онзи, който по навикъ или занаятъ самъ или съ други лица извършва грабежъ, насилие или убийство съ цель за ограбване.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Помните ли заповедта на

Помните ли заповедта на Рашидов от пролетта събореният наполовина склад да бъде възстановен в рамките на една година? Е, минах оттам. Не се възстановява. Коя е причината да очакваме съдбата на четирите изгорели склада да бъде различна? В мнения/клуб зет
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Много жалко, че все още

Много жалко, че все още нещата стават по този начин, на всички е ясно, че има нещо гнило, дори политиците го говорят и всичко си остава същото.
 's picture

Charley

Нито ще ги възстановят, нито

Нито ще ги възстановят, нито ще платят глоба. С тези сгради ще стане като с предишната, ще продължат да се рушат, докато всички забравят за тях, докато избухне нов скандал и всеки заговори за него, а такива по няколко на ден.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Айде стига...

"Основателите" на "Винпром Пещера". Това, че две капутчета са взели социалистическия комбинат от Костов на безценица през 1998 ги прави толкова "основатели", колкото крадлив Оги е "основател" на Фармахим. Стига фалшифицирахте историята.
 's picture

д-р Петроff

Сценки

разиграва Веждито. Не вярвам дори забележка да направят на пещерняците.А италянецо изгоре покрай пещерняците нищо,че те пламнаха последни. Главният пожарникар още се чуди защо и те се е запалил четвъртият склад,което си е очарователно наивно. Ами запали се защото се видя,че няма да стане по естественият път.
Алеко Христов's picture
Алеко Христов
Aleko Christov

С пълно право

именно пожарникарят се чуди на чудото, но защо се чуди, като е пожарникар, - да направи заключението на професионалната си мисъл обществено достояние (а той със сигурност си го е направил заключението, то му бемти в главата направо). Поне съмненийце някакво в напълно логичната посока на пожаро-дирижирането да посее - и да се изяви като достоен граджанин, който си върши професионалната работа. А относно мнението да се прави нещо ново на мястото на складовете съм "за" и с двете си ръце. Освен други много сериозни обстоятелства в полза на това изказано тук мнение, има и две други: 1) не виждам нищо толкова красиво в архитектурата им, да не говорим, че е за времето си нещо, което богатите са правели по цял свят така (че и у нас след Освобождението от турско), та дори и доста по-добре; а нашите са взимали пример ог Европата, естествено, нали тя ни е донесла материалната култура, в края на краищата; 2) нищо уникално няма в конструкцията на дървената им структура - тя е един съмсем обикновен за времето си скелетен градеж с дървени греди със съответни (взети пак от Европата) сглобки и талпи за подовете; просто сега нито имаме майстори да го направят, нито някой има желанието да плаща (доста скъпичко) за това (удоволствие). А пък функцията никак не пасва на съвременните "инвестиционни намерения" - каквито и да са те, ама не ще да са пак да останат тютюневи складове. И тук, ако, все пак, някой нашенец или другоземец би поискал някога някак да останат със старото си предназначение - тогава те не ще могат да останат в автентичния си вид, защото нашите противопожарни нормативи сега никак не го позволяват. И - пак ще стане пожар, та и тютюн ще изгори... Ето как, подобно на каламбур, бумерангът на логиката разкрива една, може би за някои доста грозновата или най-малкото въз-неприятна картинка: този пожар е физическото отражение на един много-личностен пожар, бушуващ в душевностите на всички нас, а той е предизвикан от обективната закономерност да сменим парадигмата. Всеки поотделно и всички заедно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.