Собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив са ясни - три от сградите, попадащи в два имота, са на фирма "Р.И.П.А" ООД или по-известни сред хората като италианските собственици. Четвъртата сграда, обхваната последна от пламъците, е собственост на "Галакси пропърти груп". Това стана ясно от думите на кмета на Пловдив Иван Тотев на пресконференция. Градоначалникът обаче отказа какъвто и било коментар по същество за пожара, изпепелил четири от сградите - паметници на културата, докато тече разследването на пличините за пламъците.

Първата фирма се представлява от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Втората пък е собственост на "Солатер" ЕООД, а зад компанията стоят основателите на "Винпром Пещера" Антон Желев и Атанас Петров, показа справка на Клуб Z в Търговския регистър.

Тотев заяви, че до момента няма подадени проектни предложения за строеж на мястото на паметниците на културата.

По думите на кмета нямало опасност за проектите в Тютюневия град за "Пловдив - Европейска столица на културата 2019" - те щели да бъдат разгледани и ако се реши - финансирани.

Междувременно пред сградата на Община Пловдив се проведе протест заради случилото се - поредният протест. Министърът на културата Вежди Рашидов пристигна в града лично на инспекция. 

„Ръководството на Министерството на културата ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени. Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности”.

Това заяви министър Рашидов пред радио "Фокус"-Пловдив по повод пожара, изпепелил вътрешността на четири от петте тютюневи склада в Пловдив. Сградите от Тютюневият град са със статут на паметници на културата. Прокуратурата и полицията разследват причините за пламъците. 

По думите на министъра, ако става дума за умишлен палеж, виновникът трябва да понесе пълната строгост на закона. От днес започва работа на Инспектората за опазване на културното наследство. По-лано през деня обаче шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че за него по-скоро става дума за неумишлен палеж.

Рашидов заяви, че всеки собственик на паметник на културата е длъжен по закон да се грижи за имота си и да не го променя.

„Някои хора смятат, че като изгори или се събори даден паметник, то това му дава основание да строи каквото си поиска на неговото място. Ще се научат като собственици да си ги възстановяват. Всичко, което е било съборено може да се възстанови. Аз категорично ще настоявам паментици на културата да не се рушат и да не променят вида си”, заяви Рашидов. И също каза, че още не може да се говори категорично за умишлен пожар.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче сподели друга версия в ефира на Нова тв.

Поръчителите са под чадър, всички го знаем. Но прокуратурата няма очи за поръчителите, тя не вижда тези хора. Ще бъде разкрита някоя риба по веригата, някой, който например е драснал клечката, каза лидерът на ДСБ по повод ситуацията в Пловдив.

Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова тв по повод палежа на тютюневите складове в Пловдив. Според него това е умишлено деяние и то изобщо не е първото, но до момента не му е известно да съществува осъдено лице за посегателство срещу паметник на културата. Той не е оптимист за изхода от разследването, което тече. 

Държавата има два инструмента - административния контрол, където се проваля системно, г-н Рашидов не се интересува, и, от друга страна, наказателната система. Има ли България прокуратура и съд?, попита политикът.