Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Докато още мирише на изгоряло, това е миризмата на късния август, складове и стърнища, спомням си при редките ми идвания някога в Пловдив дългата миризма на тютюн по протежение на цялата улица (Кирил Златков ми спомни), от гарата до центъра, опиваща миризма на тютюн и мед, не знам защо.

Споменът ми е за октомври, есен, паднали листа, все покрай складовете, цветът, разбира се, е прегоряло оранжев, опикана охра. След пожарите на този август, не само буквалните, си мисля поне за три неща. 

Първо, за безчовешкия начин, по който тук горим всичко, без жал, без милост - там, където е имало живот, мостове, миризми, там, където са дишали хора - огън и край. Радикални в изгарянето, сякаш имаме друг живот, този е чернова, а онова, което сме подпалили - нищо. Малки нещастни нерони. (Виждал съм отблизо горящи стърнища, опепелени костенурки и опърлени яребици. Но тук тези неща кой ти гледа.)

Второ, покрай пожарите, за тежкото тяло на нашия айляк, тази градска мантра, за бездушието и апатията на взрените в собственото си его граждани и поети. Тези складове не се рушат от вчера, не ги рушат от вчера, нашите писъци винаги идват посмъртно. 

И трето - няма трето. Нас ни няма. Август на омерзението.

 
* Мнението на писателя Георги Господинов е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Коментари

Ехх!

Крили му СПОМНИЛ за опиканата охра. Красив ум, красив език, голям творец!

Так точно!

Правильно товарищ, только советских авторов надо читать!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.