Реджеп Ердоган е враг и престъпник, заяви днес пред Нова телевизия бившият български премиер (1997-2001) Иван Костов - шеф на Лабораторията за изследване на риска.

Така той коментира действията на турския президент след неуспешния опит за преврат и предаването от страна на България на беглеца Абдуллах Бююк.

"Това, което стана в Турция, е налагане на една агресивна, тоталитарна форма на управление, която не крие амбициите си да изнесе своя турски политически модел в другите страни. Последно доказателство бе присъствието на български политици и духовници на проява на партията, която прави това в Турция. Това е катастрофирала политика. Едно провалено управление, намиращо се в критична ситуация, рекетира ЕС. Как ще реагирате срещу човек, който казва: "Аз няма да спазвам правилата, а вие ще ви дадете това, което искам." Няма ли да е като към крадец?", каза Костов, като явно визира Ердоган.

Водещата изтъкна, че много страни и лидери са се смълчали. И попита къде сме ние насред това мълчание.

"От страната, хваната за гърлото от тези, които казват: "Ти ми даваш, аз не давам", категоричен бе Костов.

Той заяви, че ако трябва, би се движил по ръба на закона, но не би предал Абдуллах Бююк на Анкара.

Бившият премиер бе попитан зали можем да си позволим да играем самостоятелно и да се договаряме с Турция самостоятелно от ЕС по въпроси като този за бежанците.

"Много е рисковано. Настава време разделно. Трябва да се разбере от всички. Трябва да вземем страна. И тя е единствена възможна. Общият ни свят е хартата за права и свободи. Който ги отнема, той е враг на всички. Той ще кара момичета да раждат и ще накара един европеец да вярва, че го прави, задето бил религиозен. Ердоган ни е враг. Той е престъпник", отсече Иван Костов.

Следващият въпрос бе дали трябва да се притесняваме, че руският президент Владимир Путин и Ердоган отново са приятели.

"Повечето българи се притесняват. Но за разлика от Путин, Ердоган е трудно предсказуем. Видяхме го първо много притеснен след опита за преврат, след това крайно агресивен. Българското обществено мнение увеличава страховете си по силата на някакво страхопочитание по силата на стокхолмския синдром към Турция и Русия. С това почват да се съобразяват политиците все повече и повече", смята Костов.

И изтъкна как по телевизиите понякога съобщават неща като "Путин смаза Ердоган". Според него утре могат да излязат и да кажат "Путин смаза българския премиер".

Все пак българският избирател избра на последните 3-4 вота Брюксел, продължи експремиерът. И допълни, че един политик, който казва, че българите трябва да обичат Русия, е пратил сина си да учи не там, а на Запад.

Колкото до бъдещия президент на България, той трябва да бъде европеец и атлантик. Така разговорът премина към предстоящите избори за държавен глава на 6 ноември.

Костов обяви, че от Реформаторския блок не го търсят за съвети. А той съзнателно се е оттеглил от ДСБ и не влияе на ръководството й, защото иначе би заприличал на Ахмед Доган, който задкулисно управлява ДПС, а на повърхността стоят мъжки секретарки. Костов не можел да каже дали РБ трябва да подкрепи кандидата на ГЕРБ. Изборите вървят към предизвестен край - победа на кандидата на управляващата партия, смята бившият премиер.

Костов премина към европейските инфраструктурни проекти у нас и коментира кандидат-президента на БСП Румен Радев.

"С огромната подкрепа на ЕС се построи метро в София. Софиянци не пожелаха да плащат 1,60 лева. Обидиха се. Ей тая обида я има в България. Друга обида - с много пари от ЕС се построиха магистрали. Българският шофьор обаче не иска да плати винетна такса, за да се поддържат тези магистрали. Това е българска черта - правиш му добро, а той се прави на обиден, не ще да поеме неговата си част.

Това е същото като с господин генерала Радев - де го НАТО да ни пази небето, ама без пари. И аз съм за това - ако може без пари. Но няма да гласувам за него, защото никой не дава нищо без пари. Така е и с магистралите, и с метрото. Значи ги строим за хора с комунистическо съзнание. На никого не му се плаща - факт", заключи Костов.

На намека на водещата, че хората нямат пари, той отвърна, че статистиката показва друго нещо. А той й вярва.

Разговорът завърши с икономика.

"Моето доверие в ръководството на БНБ е възстановено. Сега е моментът българското правителство заедно с Управителния съвет на БНБ да подаде искане до ЕС за специален доклад за проверка за изпълнение от страната ни на изискванията за въвеждането на евро. Изпълняваме всички изисквания от Маастрихт", каза Костов.

Той припомни, че България вече почти 20 години е във валутен борд:

"Бордът е само задължение. Той е чувал, надянат на краката на България, и тя трябва да тича с него. Няма ползи, с годините рисковете растат, щетите стават все повече."