Той е на 63 години, женен с три деца. Европеец е, но е завършил елитен американски университет. Взел е пример от американци, като Бил Гейтс и Уорън Бъфет – дарения с благотворителна цел.

Според последния Billionaire Census това са типичните белези на съвременен милиардер, пише “Шпигел”.

Веднъж годишно Консултантското сдружение Wealth-X публикува един вид преброяване на населението, само че на супербогатите. На тях им е добре напук на всички глобални кризи.

Според изследването миналата година 2473 души са притежавали над един милиард долара – плюс от 6,4 на сто и нов рекорд. Взето като цяло общото състояние е нараснало с 5,4 на сто на рекордните 7,7 трилиона долара. Това е повече от брутния вътрешен продукт на повечето държави по света. Само САЩ и Китай са над това ниво.

Членовете на клуба на милиардерите са твърде хомогенна маса, предимно що се отнася до техния пол. На една милиардерка се падат по 8 милиардера, но надмощието на мъжете расте. От 148 нови милиардери през 2015 г. 140 са представители на силния пол.

Традиционен е и семейният модел – 85 на сто от милиардерите са женени и имат средно по три деца.

По-голяма динамика има при регионалното разпределение на супербогатите. Все още всеки трети милиардер е от Европа и всеки четвърти от Северна Америка. В Азия обаче “популацията” на милиардерите бележи 15 на сто ръст, а общото им имущество се е увеличило с 20 на сто в сравнение с предходната 2014 г. В Близкия изток и САЩ парите на милиардерите се множат, докато на тези в Европа бележат спад.

В държави, като Китай и Индия от години икономиката бележи по-голям ръст от този в повечето западни държави, сочи статистиката. Бумът на пазарите ражда нови богаташи.

Според изследването на ръст на богатството си могат да се радват предприемчиви хора с нови идеи, най вече в дигиталния свят. Който обаче разчита единствено на наследство, той е губещ. Такива хора представляват едва 13 на сто от милиардерите по света, докато 55 на сто сами са допринесли за богатството си. Останалите 32 на сто също са получили наследство, но са го умножили като предприемачи или инвеститори.

В анализа на Wealth-X се посочва, че това най-вероятно се дължи на факта, че при нулеви лихви парите в банкови сметки не се увеличават.

Заради опасения от нова икономическа криза най-богатите сред богатите все повече залагат на пари в наличност.

Наред от опасността да загубят много пари при погрешни инвестиции, милиардерите се страхуват и да не очернят фамилното си име. В епохата на интернет и социалните медии тези хора са под засилено наблюдение, се посочва в анализа на Wealth-X.

“За запазване на реномето със сигурност помагат онези предприятия и консултанти, на които Wealth-X продава данните си. Милиардерите не са само бизнесмени, а за определени браншове се превръщат в брилянтен бизнес”, заключава “Шпигел”.