Руската столица се нареди на трето място сред градовете по света по брой милиардери, съобщи американското издание "Форбс", цитирано от БГНЕС.

Според данните в Москва живеят 60 души, притежаващи богатства, които се измерват в милиарди долари.

Общата стойност на активите на тези супербогаташи е 217 млрд. долара. Най-богат според изданието е собственикът на компания "Новатек" Леонид Михелсон, чието състояние е за 14,4 млрд. долара.

"Руската връзка" не се изчерпва с московските магнати. В списъка на "Форбс" е попаднал и небезизвестния бизнесмен Генадий Тимченко, който получи забрана да стъпва на територията на САЩ и ЕС след въвеждането на санкциите срещу Русия след агресията в Крим. Тимченко често е определян като "ковчежника на Путин". Неговата компания "Стройтрансгаз" бе посочена да строи българския участък на спрения газопровод "Южен поток".

Тимченко обаче е "преброен" като милиардер от Женева, където в момента живее щастливо с богатство от 11 млрд. долара.

На първо място по брой на супер богаташите "Форбс" поставя Ню Йорк. Там има 79 милиардери с общо състояние от 364 млрд. долара. Най-богатият човек в града е бившият кмет Майкъл Блумбърг (40 млрд. долара). Втори по брой милиардери е Хонконг - 68 милиардери с общо състояние 261.3 млрд. долара. На четвърто място е Пекин. Там милиардерите са 51 и сумата на техните активи е почти 150 млрд. долара.

Първата петица в класацията завършва с Лондон, където 48 души си делят 187.7 млрд. долара. Най-богат сред тях е роденият в СССР американски предприемач Леонид Блаватник (15.2 млрд. долара). Според "Форбс" в света има 1820 милиардери в долари, които живеят в 67 държави.