Нов световен рекорд. На планетата има 2089 милиардери. За първи път Индия влиза в челната тройка. Това са данни от последната класация на китайското издание Hurun. Там са отбелязани всички милиардери по света. Според изданието през 2014 г. са се появили нови 222 милиардери, почти една трета от тях са в Китай. Все пак най-много ултрабогаташи живеят в САЩ - общо 537. В Китай са 430, като през 2014 г. има нови 72-ма. Третата позиция е за Индия, която вече има 97 милиардери - с 23-ма повече спрямо 2013 г. Тя изпреварва Русия - с 93-ма богаташи, и Великобритания - с 80. 

Общо 67 държави в света са си отгледали поне по един милиардер, сочат данните.

Ако искате да срещнете милиардер, най-голям е шансът в Ню Йорк. Там живеят 91 от тях, в Лондон са само 49.

В топ 10 са вече шест града в Азия - Мумбай, Хонконг, Пекин, Шенжен, Тайпе и Шанхай.

Според данните от изследването на изданието най-богатият човек в света е Бил Гейтс, като състоянието му вече възлиза на $85 милиарда. Мексиканецът Карло Слим е втори с $83 млрд. Трети е Уорън Бъфет със $76 млрд. За първи път в челната десeтка влиза и създателят на фейсбук Марк Зукърбърг с $44 млрд.

Най-младият милиардер е 24-годишният Ивън Спигъл, който печели състоянието си, след като създава мобилното приложение Snapchat. Той има скромните $1,5 млрд., точно колкото и малко по-големият от него Боби Мърфи, с когото заедно правят приложението. Най-възрастни са 99-годишните Дейвид Рокфелер (с фамилните $1,4 млрд.) и тайванецът Лин Ю Чиа ($1,1 млрд.). 

В класацията български милиардер липсва.

Преди няколко седмици беше огласено изследване на световната благотворителна организация Oxfam, според което до 2016 г. 1 на сто от хората в света ще владеят над половината от богатствата на земята. В тази връзка все по-често учените и световните лидери поставят проблема за увеличаващото се неравенство в света. Увеличават се гласовете, че то е фактор, който спъва и ще спъва развитието в глобален мащаб.