Опитът за преврат е ужасяваща трагедия, причинила смъртта на стотици хора и направила всичко по-лошо. Това казва писателката Елиф Шафак в интервю за The World Post. По думите ѝ след случилото се в петък Турция се е върнала 20 години назад и в обществото ще останат дълбоки белези, които няма да се излекуват десетилетия наред.

ЕРДОГАН ПРЕД "АЛ ДЖАЗИРА": МОЖЕ ДА ИМА И ДРУГИ СТРАНИ, ЗАМЕСЕНИ В ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ

Според Шафак последното нещо, от което страната ѝ се нуждае е военна диктатура – и интелектуалците там се противопоставят на метежа. Причината за това, че Турция е преминала през три преврата – всеки от които по-лош от предходния. Затова днес дори и онези, които не подкрепят Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган, биха защитили гражданската власт срещу всеки възможен пуч.

„Всички тези борби за власт съсипаха и малкия шанс за демокрация, който тази тъжна, самотна страна някога е имала.“

Шафак заявява в интервюто, че е силно критична към партията на Ердоган, но е факт, че тя е избрана демократично от хората – докато последователите на Фетхуллах Гюлен не са избирани от никого, но „искат да дърпат конците“.

Тя все пак допълва, че бюлетината сама по себе си не прави една система демократична – истинската демокрация се нуждае от разделение на властите, върховенство на закона, свобода на словото, права на жените, на ЛГБТ общността, свобода и разнообразие на медиите, независими учени.

„Без всички тези институции и ценности има само управление на мнозинството.“

Писателката обаче обяснява, че е изключително страшно това, че хиляди хора са уволнявани, отстранявани и арестувани – някои от тях може и да симпатизирали на метежниците, но мнозина нямали дори представа какво се случва.

„Всеки и всичко се разглежда вкупом. По време на огромна политическа турбулентност като тази нюансите лесно се губят. „Ти един от нас ли си или си от тях?“ Това е единственият въпрос, който кръжи във въздуха. Кой е „нас“ и кой е „тях“ дори не може да се постави под въпрос. Движим се към кафкиански свят.“

Площад "Славейков"