В най-новата история на Турция военните преврати не са необичайни. През последните 50 години, в резултат на военна намеса падат четири законно избрани правителства в Турция. Припомните си:

1960 г.:- почти безкръвно

На 3 май 1960 командващият сухопътните сили ген. Джемал Гюрсел иска за политически реформи и подава оставка, когато исканията му са отхвърлени. На 27 май е извършен безкръвен военен преврат, ръководен от служители и кадети от военните колежи в Истанбул и Анкара. Лидерите основават 38-членен Комитет на националното единство с председател Гюрсел. От общо 601 души съдени, 464 са признати за виновни. Трима бивши министри, сред тях премиерът Аднан Мендерес, са екзекутирани, а 12 други, включително президентът Джелял Баяр, получават смъртни присъди, по-късно заменени от доживотен затвор.

1971 г.- "Превратът с меморандум":

Армията изпраща предупреждение на правителството да възстанови реда след продължили с месеци стачки и улични боеве между левичари и националисти. Няколко месеца по-късно премиерът Сюлейман Демирел се оттегля и е сформирана коалиция от консервативни политици и технократи, която да възстанови реда под наблюдението на армията. В няколко окръга е въведено военно положение, което  е отменено изцяло през септември 1973 г.

Големият преврат от 1980 г: 

На 12 септември 1980 г. висшето командване на армията, под ръководството на ген. Кенан Еврен, извършва безкръвен преврат. Някои ръководни политици са задържани, а парламентът, политически партии и синдикати - разпуснати. Управлението отива в ръцете на петчленен Национален съвет за сигурност, който временно суспендира конституцията и започна да прилага временна конституция, която дава почти неограничена власт на военните.

1997 г. - "Постмодерният преврат":

На 18 юни 1997 г. премиерът Неджметтин Ербакан, който според противниците си е заплаха за светския режим на страната, се оттегля под натиска на армията, бизнеса, съдебната система и политиците. Генералите се чувстват длъжни да действат, за да защитят светската държава.

Промяната в Конституцията през 2010 г.

На референдум на 12 септември 2010 г. е одобрена конституционна реформа. Тя открива пътя за съдене на ръководителите на военния преврат от 1980 г.. Дотогава в турската конституция, съставена под влияние на военните и приета през 1982 г., има член, който предпазваше ген. Еврен и другите участници в преврата от евентуално съдебно преследване.