Председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер даде ексклузивно интервю на в. "Билд" след като станаха ясни резултатите от референдума във Великобритания. Публикуваме го от атенция "Фокус".

Господин Юнкер, катастрофата се случи. Британците решиха с гласуване да напуснат Европейския съюз. Не е ли това началото на края на ЕС? 
Със сигурност не. ЕС има десетилетия опит при преодоляването на кризи и винаги е излизал по-силен след тях. Аз съм обаче силно натъжен от това гласуване на британския електорат. Но аз уважавам решението му. Сега е важно да се фокусираме върху това какво Европа може да направи за населението си – да стимулира инвестициите, да създава работни места и заедно да осигурим безопасността и сигурността на гражданите си. 
Европейското семейство не е перфектно. Но то е най-доброто нещо, което имаме за обединяването на Европа около една маса и за създаването на компромиси, така че хората да живеят в мир, свобода и просперитет. В свят, който става все по- малък, ние можем да оцелеем и да влияем на правилата, ако обединим сили. Присъствието на Великобритания на тази маса ще ни липсва. 

Кой беше ключовият фактор за загубата на подкрепящите ЕС във Великобритания?
Постфактум е винаги лесно да се обвини някой друг. Обичайният рефлекс е пръстите да бъдат насочени към Брюксел. Но в този случай това е напълно грешно: референдумът бе свикан от британския министър-председател Дейвид Камерън, а не от Европейския парламент, Комисия или Съвет.
Тук в Брюксел ние направихме всичко, за да посрещнем нуждите на Камерън. Моите колеги и аз прекарахме дълги дни и нощи преговаряйки споразумение, което да е справедливо за Великобритания и спрямо останалите 27 страни членки. Бях изненадан да видя как това споразумение няма роля в кампанията във Великобритания. Ако някой се оплаква от Европа от понеделник до събота, то никой няма да му повярва в неделя, ако каже че е убеден европеец. 

Какво ще правите сега с британците? Специален статут ли ще получат или ще бъдат третирани като всяка останала държава? 
Вън означава вън. Европейските споразумения са ясни. Член 50 определя излизането от ЕС и няма предоговаряния. Това е чист развод, защото гражданите и компаниите се нуждаят от правна яснота. Може ли да има ново партньорство с ЕС един ден? Всички 27 членки на ЕС трябва да се споразумеят за това. Великобритания трябва да разбере сама какво иска. 

Как ще стане разделението и как ще заработи?
Волята на британците трябва да се приведе в действие, колкото се може по-скоро. Според член 50 на Договора за ЕС Великобритания трябва да напусне ЕС най-късно след две години. Между сега и тогава, след 43 години европейски брак , цялото законодателство трябва да бъде разплетено. Това обхваща широк спектър от специфични и сложни въпроси: какъв ще бъде бъдещият правен статут на милионите европейски граждани във Великобритания и на милионите британци на континента? Как изходът ще повлияе на хилядите британски пенсионери, които живеят в Испания и в Португалия, които ще загубят достъпа си към социалните грижи и здравните системи. 53 споразумения за свободна търговия, които са били договорени от ЕС в името на страните членки сега също висят на косъм за Великобритания.

Ще остане ли на поста си комисар Джонатан Хил?* 

Това е най-вече нещо което лорд Хил, опитен политик, който аз уважавам наистина много, трябва сам да реши.

Очаквате ли британските евродепутати да напуснат?
Европейските депутати са избирани до края на мандата си – с други думи до края на май 2019 г. Те ще запазят правата и задълженията си, докато Великобритания не напусне ЕС. Същевременно отбелязвам, че много британски евродепутати принадлежат към Партията на независимостта на Великобритания, която използва цялото си време в Парламента, за да работи срещу институциите , на които тя е член. Няма да ги съветват по това какво и какво не трябва да правят. Въпреки че Великобритания не може да напусне ЕС толкова бързо, колкото им се желае, мога да си представя, че те няма да стоят по-дълго от нужното. Ще е със сигурност по-трудно за останалите британски евродепутати да кажат сбогом. Ще ни липсва експертизата на много забележителни британски политици в парламента. 

Какво ще правите като председател на Европейската комисия с хилядите европейски чиновници от Великобритания? Ще трябва ли и те да напуснат?
Резултатът от референдума не влияе върху чиновниците ми с британска националност, защото те работят за Европа, а не за Великобритания. Те са допринесли много за нашия общ европейски проект и ще продължат да проявяват своя талант и отдаденост.

Противниците на ЕС в другите страни членки също ще излязат на повърхността след резултата. Притеснявате ли се, че и други референдуми ще се състоят?
Разбира се, това не трябва да бъде изключвано, защото популистите никога не пропускат възможност да озвучават антиевропейската си позиция. Все пак отзвукът от британския референдум може да сложи бързо край на тази глупава глъчка , и ще стане ясно, че Великобритания е била по-добре в ЕС – икономически, социално и по отношение на външната политика.

Досега ЕС винаги е реагирал на кризите с призив за още повече Европа. Ще отстъпите ли? Ще направите ли крачка назад – нуждаем ли се от по-малко Брюксел в ЕС? 
Не се нуждаем от повече или от по-малко Европа. Ние се нуждаем от по-добра Европа. Откакто поех поста, Комисията, която водя, следва ясна политика: ние се нуждаем от по-малко намеса от Брюксел, когато става дума за неща, които страните членки могат да направят по-добре сами. Затова повече не регулираме кутиите с олио или душ-слушалките, но се концентрираме вместо това върху нещата, които правим по-добре заедно, отколкото поотделно – като справянето с бежанската криза и охраната на външните граници. Само така можем да накараме хората да чувстват, че Европа прави разликата.

ЮНКЕР КЪМ ЛОНДОН: ПОДАВАЙТЕ СИ МОЛБАТА ЗА НАПУСКАНЕ ВЕДНАГА

"Да" за Брекзит беше ясно "Не" за гражданите към настоящата политика на ЕС. Какви уроци ще трябва ЕС да извлече от този вот на недоверие? 
От самото си начало Европа не е била само история на успехи, но и също така история на успехи, получени чрез учене. Трябва да приемем възможността да се научим от тази ситуацията, както се научихме от бежанската и дълговата кризи. В тези два случая ние се справихме със слабостите, засилихме защитата на външните си граници и засилихме нашата обща валута срещу бъдещи кризи. 
Все пак следващия вторник или сряда ще започнем открита и честна дискусия в Европейския съвет за това как да посрещнем притесненията в Европа по-ефективно и да обединим сили, за да се справим с популистките движения.

Какво означава за Германия британското решение да напусне? Ще бъде ли ролята ни в ЕС дори по-голяма или ще станем по-малко влиятелни заради загубата на важен помощник? 
Германия ще продължи да играе централна, дори може би по-важна роля в ЕС. Мисля, че ще ни липсва прагматичния метод за действие на британците, особено в дългите нощи на преговори. Със своя чар и легендарно чувство за хумор, британците пряко или косвено прокараха пътя за голям брой европейски компромиси. 

Как ще се промени сега ЕС. Ще стане ли по- южен или по-малко пазарно ориентиран? 
Няма съмнение, че без Великобритания, ще загубим един много пазарно-ориентиран глас.

ШОТЛАНДИЯ ЩЕ ПОДГОТВИ НОВ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ

Ще преминава ли оста на силата Париж-Рим-Мадрид? 
По същия начин, по който ЕС не бе доминиран от Великобритания в миналото и сега няма да бъде воден от различно трио в бъдеще. Хубавото на ЕС е, че той е общ проект, който дава облаги за всичките си членове, а не само за някои.

Вие сте първият председател на Европейската комисия, при който важен член напуска. Чувствате ли се лично-отговорен? 
Като човек лично съм натъжен, защото имам голямо уважение към голям брой британски колеги, с които съм работил през годините. Затова и лично вложих безбройни часове, дни и нощи за договарянето на честно споразумение с Великобритания. И смених фокуса на работата на комисията ми така, че да не се притесняваме с банални детайли и да се концентрираме по ключовите въпроси. Правейки така, ние се срещнахме с голям брой легитимни искания, направени от британците. ЕК наистина направи всичко възможно, за да създаде условията за позитивна кампания. 

Обмисляли ли сте оставка? 

Не. Никога.

В седмиците преди референдума лидерите на ЕС се съобразиха с желанието на Лондон да не се правят публични изказвания. Не беше ли това грешка – да няма въвличане в дебата във Великобритания? 
Колкото и да ми се искаше да отговоря с факти и истина на всяка дезинформация от кампанията за Брекзит, беше важно да стоя встрани от вътрешен политически дебат. Беше задача на Дейвид Камерън да спечели референдума във Великобритания, а не наша.

Трябва ли Дейвид Камерън да бъде обвинен за катастрофата, защото той често бе критичен към ЕС, но в крайна сметка подкрепи оставането? 
Това ще бъде оставено на историците да го преценят. Предпочитам да се съсредоточа върху задачата ми да водя Европа към успеха, очакван от гражданите ни. Ние трябва да гледаме напред сега, защото в момента е заложено това, което прави от Европа.

* В събота по обяд стана ясно, че британският комисар Джонатан Хил подава оставка- бел. ред.