Преди британския референдум: доверието у нас в ЕС е на най-ниското си ниво, но българите, като цяло, остават силно проевропейски настроени. Интересът съм Брекзит сред сънародниците ни е много слаб. Българите са убедени, че референдумът във Великобритания, няма да се отрази особено много на техния живот. Докато в повечето страни от ЕС  

Това сочат данни от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“ през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам. 

Интересът на българите към Брекзит обаче е забележително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им. Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор. В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата.  

 

През юни 48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%, коментират от агенцията.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства.

В късната есен на 2011 г., например, един от пиковите моменти на икономическата криза в Гърция също се беше отразил негативно, но тогава тази тенденция не беше толкова трайна, колкото в последните месеци.

Причините за негативната тендинция са два вида: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т. н. Своето влияние вероятно са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми, коментират от "Галъп".