Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В камерно присъствие - със само 7 членове, днес прокурорската колегия на ВСС издигна без нито дума обсъждане Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура в най-високия ранг в системата - прокурор във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура.

Макар на широката публика да не са известни успехите на редовата обвинителка от Градска прокуратура по "знакови дела", последната й редовна атестация е от май 2014 г., когато получава оценка "много добър" (най-високата в точковата система на ВСС). Рангът е повишаване на място след натрупан стаж, доказан професионализъм и отлична оценка на атестацията.

Коя е Боряна Бецова?

"Боряна Бецова, каква ябълка е?" Това написа в туитър на 26 февруари 2015 г. френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан по повод прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП), на която се падна да води проверката (съчетана с ревизия на доходите от НАП) срещу 4-ма от "Протестна мрежа". Държавното обвинение се задейства след сигнал, подаден от собственика на "ПИК" Недялко Недялков.

Моментът беше бурен и донякъде обнадеждаващ, след като през декември самият Дьо Кабан стартира огромна национална дискусия с израза си за "гнилите ябълки" в съдебната система, визирайки първо съдийката Румяна Ченалова.

14. Проект на решение по предложението на административния ръководител на Софийска градска прокуратура за повишаване на Боряна Димитрова Бецова - прокурор в Софийска градска прокуратура, с ранг ”прокурор в АП”, на място в по-горен ранг „прокурор във ВКП и ВАП”, считано от датата на вземане на решението. 

Това пък пише в днешния дневен ред на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С думи прости Бецова - макар и още да е в Софийската градска прокуратура (но с ранг на апелативен прокурор) е предложена да придобие ранг върховен прокурор от ВКП или ВАП. Става ясно, че предложението е внесено от шефа й - макар че в момента Христо Динев подаде оставка и СПГ има и.д. ръководител.

С какво се прочу Бецова, освен с безпрецедентния намек от чужд посланик - и то не от коя да е държава - срещу български магистрат поименно?

Освен с образуването на проверка (и после прекратяването й) срещу четиримата от "Протестна мрежа", за обвинителката се заговори, когато на нея й се падна и проверката срещу Делян Пеевски, инициирана пък по сигнала на "Протестна мрежа". Тя също потъна поради липса на доказателства за извършено престъпление.

ЕТО С КАКВИ АРГУМЕНТИ ДВЕ ПРОКУРАТУРИ ОБЯВИХА ПЕЕВСКИ ЗА НАПЪЛНО ЧИСТ

Още по-отдавна от същата "Протестна мрежа" и от сайта "Бивол" негодуваха срещу прекратената проверка срещу бившия кандидат-министър Иван Данов. Според журналистите от сайта разследването било прекратено без никакви мотиви от обвинителката.

НАРЪЧНИК ПО РАЗМАХВАНЕ НА БУХАЛКА

"Нейно" се оказа и делото Христо Бисеров, но за него - по-долу...

След това се появиха въпроси как чрез системата за случайно разпределение на преписки в прокуратурата (която не е публична) все казуси, касаещи ДПС, се озовават при Бецова. На които бе отговорено, че в прокурорското спецзвено са малко обвинители.

През ноември 2015 г. обаче бившият правосъден министър Христо Иванов внесе във ВСС предложение да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу Бецова и прекия й ръководител Христо Динев заради прекратената преписка срещу Иван Данов. Иванов обяви, че го прави в последния възможен момент преди да изтече давността, защото е чакал да види дали някой друг оправомощен орган няма да свърши това.

Цацаров реагира остро емоционално и произнесе речта си, която в Клуб Z условно кръстихме: „Разбирате ли докъде стигнахте“ (между другото, това стана в деня, в който протече единственото съдебно заседание срещу Христо Бисеров в СГС и Бецова пледираше, б.а.)

ЦАЦАРОВ СРЕЩУ ИВАНОВ: РАЗБИРАТЕ ЛИ ДОКЪДЕ СТИГНАХТЕ?!

Има едно - как да кажа - много странно съвпадение на това, което прави тя, бранейки интересите на държавното обвинение, ако щете на българските граждани, и това, че ние в момента се занимаваме в последния възможен ден с възможността да образуваме срещу нея дисциплинарно производство, каза главният прокурор.

Т.е.: лошите атакуват Бецова, докато тя се бори за българското гражданство.... Нека си припомним сагата с Бисеров:

Делото срещу бившия втори в ДПС първоначално вклюваше освен доведения му син Ивайло Главинков и квалификацията „пране на пари“. Което означаваше, че прокуратурата е твърдо решена да докаже и задължителното в случая предикатно пресътпление: ще посочи факти как са придобити мръсни капитали от бившия зам.-шеф на парламента, че да бъдат прани после... Постепенно производствата бяха разделени на две. А Бисеров влезе в съда по едното – за неплащане на данъци, укриване на информация от декларацията пред Сметната палата и нарушаване на валутния закон... Последният член е писан в НК против чейнджаджии...

Въпреки това дългочаканият процес мина за един ден, а накрая съдът оправда напълно Биксеров.

Прокуратурата е внесла в съда делото срещу бившия зам.-председател на парламента и депутат от ДПС Христо Бисеров без да събере необходимите доказателства, за да докаже, че той не е платил данъци в особено големи размери (19 хил. лв.), а другите две обвинения срещу Бисеров – че не е декларирал сделки с валутни ценности и не е декларирал пред Сметната палата около 700 000 лв. по сметки в Швейцария, са изобщо несъставомерни, гласяха мотивите на съдия Снежина Колева. 

Другото разследване също тихичко бе прекратено. Но дали Бецова е ръководила и него – както е известно, е държавна тайна. 

Тогава в социалните мрежи стана популярен колаж по темата:

Да напомним речта на Сотир Цацаров срещу Христо Иванов от тогава:

Пак бих искал да заявите пред тях (членовете на ВСС, б.р.) и още нещо: дали цялото това отношение към Боряна Бецова не е продиктувано от това, че тя се е произнесла и с отказ да образува досъдебно производство по сигнал, подписан и от вас заедно с Ивет Добромирова, Асен Генов, разбира се... Антоанета Цонева (въпросния сигнал срещу Делян Пеевски, б.р.). Вие сте на 6-о място - Христо Любомиров Иванов. По което отново се вдигна такъв медиен шум. Бецова отказа. Дали няма някаква връзка с това? Знам, че ще кажете, че няма, но аз моля колегите да го чуят от вашите уста...

Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор, коментира той тогава задочно и френския посланик.

Днес Христо Иванов вече не е министър, а точка 14 присъства в дневния ред на прокурорската колегия. 

Ключови думи

Коментари

Мдам

Явно тук се издигат прокурорите които не могат да достигнат до осъдителна присъда срещу да го кажем специални хора

градинар

Където има гнили тикви има и гнили ябълки!

предложение

Сотир Цацаров е най-добрият кандидат за президент. Така или иначе той управлява държавата ни чрез добре подбрани хора на добре подбрани позиции. Пък и тогава ще има право да отзове посланиците, които не слушкат и много говорят.

cos

Цацаров не управлява. Той е подчинен на Генерал Губернатора и представител на руските интереси Златев.

haha

време е някой да каже на г-н посланника поговорката за ябълките и прасетата, която има чисто полово-русофилски характер.

Вече дори не ми се псува. Свински черва, омотани в зависимости и мръсни пари. Пукнете!

Гнили ябълки, тикви, свински черва и дребна черноморска риба! ГЕРБАДЖийте да не се правят на слепи и глухи, че пак ще ги изгонят!

Цъфтан Покорителя на Великата китайска стена

ГЕРБ,ДПС и #КОЙ си правят каквото искат!Нямат време да се прикриват вече!Нет времени!Обединителят им Цв.Цв.,ще позабогатее още по-драстично,но на гърба на ГЕРБ!#КОЙ и ДПС ще оцелеят,а Цв.Цв. ще заеме мястото на похарчения сив кардинал Бисеров!Затова Обединителят на задкулисието е станал толкова смел и нахален!И зъл.

Трябва да ги награждават за добре свършена работа!

denim58

Винаги ги награждават с постове и по-големи заплати, за "добре" свършената работа по делата на "наши" хора.Спомнете си как повишиха и прокурорката, която разследваше Президента, в абсолютно нарушение на Конституцията. В Цацаратурата, така се работи!

аз

Боклук!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.