НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

Тази година летният сезон в България бе открит с престрелка в Слънчев бряг. В една от телевизионните си изяви след случилото се, премиерът Бойко Борисов предупреди медиите да внимават какво пишат за "махленската свада", за да не уплашат чужденците. "С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските в България и да се очаква толкова добър сезон, а някакви махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви", възмути се премиерът. Той не скри опасенията си, че непремерените писания за престрелката щели да прогонят туристите от Русия, които българският бизнес трепетно очаквал след миналогодишния 30-процентов срив.

Регионалните кореспонденти по Черноморието са получили подобни указания по телефона - но не от премиера. Анонимни лица ги заплашвали да внимават какво пишат по темата, разказа журналистката от вестник "Труд" Анна Заркова. След като била започнала да пише статия за престрелката, кореспондентка на вестника открила чук в пощенската си кутия - като напомняне какво би ѝ се случило, ако пренебрегне дадените "съвети".

"България върви по стъпките на Русия"

Не е тайна, че в България редица властови и криминални авторитети споделят мнението, че ако нещо бъде заметено под килима навреме, всичко ще бъде наред. Във времената на социалните мрежи обаче няма как да скриеш подобен случай, особено когато сцената се е разиграла пред заведение посред бял ден.

Руските информационни канали и блогове незабавно реагираха на случилото се. Повечето от тях определиха новината като "кървава престрелка между бандитски групировки за преразпределяне на наркопазара по Черноморието".

"Беше като в Бейрут. Точно влизахме в ресторанта и ни посрещна дъжд от куршуми. Под масите имаше хора, а стените бяха опръскани с кръв", пише Варя Давидова в своя блог, специализиран по проблемите на туризма и пазара на имоти в България. Според нея, българският премиер добре познавал "мутренските отношения", макар че се опитвал да ги омаловажи. "Само времето може да заличи това явление. В това отношение България върви по стъпките на Русия", заключава руската журналистка.

"В България управлява мафията"

Потребителят "Лео", който постоянно пребивава в България, коментира в сайта "Русская Болгария" удара, който престрелката в Слънчев бряг е нанесла върху репутацията на българските курорти като места за безопасен отдих. "Случилото се е отговор на изявленията на българската министърка на туризма, че в страната е направено всичко за безопасността на туристите! Освен да се дърдори, нищо съществено не се върши. В България управлява мафията, а не правителството и няма смисъл светът да бъде лъган, че е направено всичко за осигуряване на комфортна и безопасна почивка в страната. Ето защо българите ще видят Шенген, когато си видят ушите", пише той. Потребителят "Анонимен" пък си спомня как в ролята на главен секретар на МВР преди повече от десет години сегашният премиер Борисов е предупреждавал българите, че ако са на ресторант и в него влязат "известни бизнесмени" с 20-30 "приятели", най-добре щяло да бъде да напуснат заведението. "Е, какво се е променило в България оттогава?", реторично пита потребителят.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".