Росен Плевнелиев е взел решението да не се кандидатира за втори мандат снощи, защото сутринта дошъл на работа с написаната реч.

Това каза в студиото на "Панорама" доц. Румяна Коларова – секретар по образование, наука и гражданско общество към президента. Запитана - не трябваше ли решението да бъде обявено през юни, тя припомни, че първо Плевнелиев е казал през май.

После отрочката беше направена заради очакванията на всички партии... Според мен основната причина, поради която беше планирал да бъде през юни, беше очакването да има съдържателен дебат в парламента, политиците да се фокусират – съдебна реформа, изборен кодекс... Но за съжаление, дебатът се изроди в посока предизборна кампания.

Неговата принципност беше пакетирана, обяви Коларова.

Тя се съгласи, че Плевнелиев е бил "принуден да избърза", а също и каза, че "винаги е носил..."

- ... Носи на бой - попита Бойко Василев.

- Не само - и на хули - допълни доц. Коларова и даде пример с отвратителната кампания сещу него и семейството му в жълтокафявите медии.

На въпрос какво ще прави в остатъка от мандата си, тя отговори, че поведението на президента много зависи от ситуацията.

"Колкото по-критична е, толкова по-активен е", каза тя.

А дали и кога Плевнелиев ще прати Изборния кодекс в Конституционния съд?

"Имаме печалния опит от парламента за обещание да сезира за нещо КС и после да не го прави... Нека да кажем така – неговата позиция е свързана с действащото законодателство. Един закон става факт, когато се обнародва. В момента, в който законът бъде обнародван, той ще си каже, обяви тя.

Тя обяви и че Плевнелиев няма да си мълчи за съдебната реформа:

Ако ходът на съдебната реформа го наложи – аз съм напъно убедена – той ще инициира промяна в конституцията.