Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В рамките на Пролетния базар на книгата в НДК на 24 май в 11:00 ч писателят Георги Господинов ще има среща с автограф, а мястото е... „Там, където не сме“. Новата му поетическа книга събира стихове, писани през последните десет години и неиздавани досега, а представянето й вече мина снощи в Клуба на архитекта. В стихосбирката има нещо от личната и световна меланхолия на „Физика на тъгата“, от новата тревожност в градовете на света.

Преди дни пък писателят публикува послание във фейсбук профила си в подкрепа на каузата ‪#‎ИскамДаГласувам, напомниха от БиАй телевизия, където той беше гост.

„Утре НС гласува дали да останат ограниченията в изборния кодекс за българите в чужбина. Бил съм известно време българин в чужбина, срещал съм ги през годините и мога да го кажа – недопустимо е техният глас да бъде ограничаван. Не превръщайте българите в чужбина в чужденци в България! Тук живеят достатъчно такива. ‪#‎ИскамДаГласувам‬“.

Часове преди вчерашната премиера - за книгата и за гражданската му позиция с него разговаряха от БиАй телевизия.

„Това е наша обща кауза, всеки е бил българин в чужбина или познава такива хора, недопустимо е да се ограничава тяхното право. Дано има следващи стъпки и управляващите да бъдат на нивото на дебата“, коментира той по повод на преодоляното в парламента президентско вето.

„България ще се превърне в страна за напускане, така че ако искаме да останем там, където сме, трябва на мисловно ниво да се променят някои неща. И това се отнася особено за хората, които гласуваха.

Тъгата от това, че си българин днес, е силна, дори там е по-силна. Подобно деление е, меко казано, не просто глупаво и незаконно, то е отвъд човешкото“, добави той.

„Тези неща (стиховете – бел.ред.) са писани по улиците на чужди градове, на други пространства из Европа. Отнема време, за да се превърне всичко това в една цялостна книга“, споделя още писателят.

Георги Господинов припомни, че е започнал творческата си кариера именно с поезия и винаги е писал поезия между романите си, в които също могат да се открият тези нейни „контрабандни“ вмъквания в сюжетите. „В крайна сметка човек пише една и съща книга и понякога е по-добре да го напише в поезия, друг път в роман – жанровете не са ми толкова важни.“

„Там, където не сме“ е книга между онова „там“ на детството, което още не е отминало, и онова „там“ - смъртта, което още не е дошло. Тя е за следобедите на бавно съзерцание. Тя е книга за неслученото, което ни е по-важно“, казва писателят.

Запитан за посланието, Господинов отвърна, че то е, че човекът е преди всяка идеология и всички сметки, които си правим, защото когато съблечем от него всичко това, остава само той – с всичките си съмнения и със следобедните си тъги.

Ключови думи

Коментари

"България ще се превърне в страна за напускане". Фактите говорят друго - тя вече е страна за напускане.

Otdavna, otdavna!

Напротив, колкото по-малко българи остават, толкова по-добро място става България. Проблемът не е земята, а гнусното племе, което живурка на нея.

...

В Германия има изрична забрана за германците, живеещи извън Германия ДА НЕ ГЛАСУВАТ! Е, И? Господинов, по-спокойно.., пиши си там, но не влизай в опорните точки на соросоидната биомаса.

Ами това просто не е вярно.

Дара

ЕС се разпада! Няма държава! Меркел е политически труп! Слави Трифонов е чистото лице на пряката демокрация и най-вече - България е място за напускане, са стоманените опорни точки на руската пропаганда у нас и ножицата, с която Гестапото крои новите "лидери" на България. Защо, Георги, защо?

Сия

Не влагайте в устата на Георги Господинов думи, които не е изричал. Това е чиста проба пропаганда. По-добре се замислете над онова, което наистина е казал.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.