"Левски" направи рядко срещатна услуга на кръвния враг ЦСКА, като му сервира второто място в крайното крласиране на завършващото този уикенд футболно първенство на България.

"Сините" победиха като гости "Литекс", а армейците завършиха наравно у дома с "Локомотив" (Пловдив). Така "Червените" се изравниха по точки с ловчанлии, но ги изпревариха поради по-добрите си показатели в директните двубои помежду им.

Освен с многото пропуски на "червените", срещата на стадион "Българска армия" ще се запомни най-вече прощалния мач на Мартин Петров. Легендата получи подаръци и от двата клуба преди началото, а след около час игра бе заменен под бурните аплодисменти от трибуните и със сълзи на очи. Марто още не е решил дали ще продължи да играе, но напуска ЦСКА. 

Бившият играч на армейците Спас Делев щастливо изведе "смърфовете" в 29-ата минута, Тони Силва изравни в 70-ата. Пловдивското "Локо" е черна котка на ЦСКА този сезон с две победи и два равни срещу армейците.

А в Ловеч "Левски" поне намери сили да завърши сезона победно, като спечели с 1:0 над "Литекс" благодарение на гола на Валери Божинов в 26-ата минута. "Сините" останаха пети навръх 100-годишния си юбилей, като дори не можаха да се класират за евротурнирите.

И този двубой между "оранжевите" и "сините" не мина без скандали. Част от публиката на "Левски" закъсня за срещата и това предизвика напрежение.

На почивката пък, когато се изля порой над Ловеч и превърна терена в блато, като шампиони на България бяха наградени юношите старша възраст на "Литекс". Те решиха да направят почетна обиколка и левскарите почнаха да ги замерят с пиротехнически средства. Някои момчета ги връщаха обратно в сектора на гостите. Това още повече изостри ситуацията. Наложи се да се намесва 19-годишният Радослав Цонев от "Левски", връстник на младоците от Ловеч.

Похвала заслужава треньорът на столичани Елин Топузаков, който излезе с 11 българи в титулярния състав, някои от които юноши. 

Останалите двубои от последния кръг се играят утре - и от двете половини на таблицата. Вече отпадна всякаква интрига - както за призьорите, така и за изпадащите. "Лудогорец" ще бъде коронасян като шампион за трети пореден път в срещата с "Черно море", която започва в 19:30 часа в Разград.