България доказа, че може да играе като с равен с шампиона на Евро 2020 и завърши 1:1 с Италия на стадион "Артемио Франки" във Флорецния, като по този начин прекъсна серията на "Скуадра адзура" от 15 поредни победи. Преди този двубой италианците победиха всичките си квалификационни мачове за Световното първенство в група С, както и на Евро 2020.  

Успехът на българите не бива да бъде подценяван, защото Роберто Манчини бе направил само две смени на състава, който преди по-малко от 2 месеца спечели европейското - контузените Де Лоренцо и Киелини отстъпиха местата си на Флоренци и Ачерби.

Точен за домакините бе звездата на "Ювентус" Федерико Киеза през 16-ата минута, а ответното попадение за "лъвовете" реализира Атанас Илиев в 39-ата минута.

Италианците обикаляха наказателното поле на Георги Георгиев през по голямата част от мача и големият герой за националите бе именно българският страж, който на няколко пъти отрази удари на Киеза и Лоренцо Инсиние.

Мачът започна с натиск на домакините обаче без да чисти положения. Първа възможност за гол се отвори пред Инсиние, който пропусна в 10-ата минута да вкара, след като излезе сам срещу Георгиев.

След това последва първа по-сериозна атака на България, но последвалият шут на Кирил Десподов не намери целта. Петко Христов нанесе първият точен удар (от общо два) към вратата на Донарума, но стажът на ПСЖ отрази без проблеем.

При ответната контраатака в 16-ата минута падна единственият гол в полза на Италия - Киеза получи топката край границата на наказателното поле и реализира, като така демонстрира, че не е загубил от формата си през Евро 2020. Това се случи в 16-ата минута. 

След попадението на "Скуадра адзура" настъпиха най-тежките минути за българите през мача. Домакините съвсем спокойно разиграваха топката на няколко метра от наказателното поле и голът бе въпрос на време. Той и не закъсня, но топката от вратата си не трябваше да изважда Георгиев, а Донарума.

Погрешен пас на италиански футболист попадна в краката на Десподов, който си я поведе напред и след двойно разиграване с Илиев премина през цялото игрище. Плътно по петите му го следваше Флорензи, но защитникът не успя да удържи на скоростта на българското крило и немощно се строполи край границата на наказателното си поле. Това принуди Бонучи да излезе и да посрещне Десподов, като по този начин остави пространство пред спринтиращия Атанас Илиев. Десподов намери Илиев с красив пас по земя и централният нападател на "лъвовете" я прекара покрай Донарума. Това бе дебютен гол за Илиев.

Италианците имаха възможност да изравнят още в края на полувремето, когато Георгиев блокира с крак шут на Инсиние.

Пет минути след началото на втората част Никола Барела бе изведен отдясно в наказателното поле, но стреля в аут.

Възможностите за българите за гол бяха много малко и една от тях се откри в 52-ата минута. Десподов се измъкна по идентичен начин като при гола на Илиев и подаде на Доминик Янков с надеждата, че юношата на "Лудогорец" ще го изведе сам срещу Донарума. Младежът обаче си пое топката, вместо веднага да я подаде и последвалият му пас бе спрян от противников защитник.

Следващото 100-процентово положение за Италия падна в 62-ата минута, когато Киеза открадна топката на Витанов и за пореден път италиански футболист се оказа очи в очи с българския страж, но Георгиев изби в корнер. 

При последвалия ъглов удар Бонучи среля с глава, но за късмет на националите тя попадна в ръцете на вратаря ни.

В 73-ата минута Жоржиньо шутира от близка дистанция, но с поредната си блестяща изява в мача Георгиев разочарова "Скуадра адзура".

С напредването на срещата положенията пред вратата на българите значително намаляха. При 5-минутното продължение по-скоро България имаше възможност да реализира, но центриранията в наказателното поле на Донарума не доведоха до така желания гол.

Тази ценна точка не променя класирането в група C - България остава на 4-то място с общо 2 точки и незначителни шансове да се класира за Световното първенство по футбол в Катар, а лидерът все още е Италия с 10 точки. Въпреки разочарованието италианците могат да са доволни, че достигнаха рекорда на Испания от 35 поредни мача без загуба.

В неделя на 5 септември "лъвовете" ще посрещнат в София последният национален отбор в групата, който все още няма спечелени точки - Литва.