От 1995 г. насам датата 23 април е обвързана с вдъхновението от хубавата книга. На този ден ЮНЕСКО насърчава четенето, активната издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост в цял свят.

Днес светът отбелязва 400 години от смъртта на Шекспир, а в клуб „Перото” от 19 ч. ще бъде представено новото издание на сонетите на Барда, в превод на Кирил Кадийски. Изданието е луксозно, в два формата – с меки и твърди корици, и обхваща сто петдесетте и четири сонета на Уилям Шекспир като върховно постижение на елизабетинското поетическо изкуство.

Любимите си сонети пред публиката в „Перото“ ще изпълнят Валентин Ганев, Мирослава Кацарова, Катерина Хапсали, Мирослав Боршош, Севда Шишманова, Ива Дойчинова, Богдана Трифонова, Симеон Колев, Симеон Лютаков, Марий Росен, Искра Ангелова и Красимира Кузманова. По думите на проф. Людмил Димитров, който също ще присъства на събитието, Шекспир е най-отговорният преводачески проект и се явява най-високото художествено стъпало и безспорно постижение на Кирил Кадийски.

ОТ КАКВО Е ПОЛУДЯЛ ДОН КИХОТ

В Каталония, Испания, 23 април е най-романтичният ден в годината. Отбелязва се като Ден на розата от 1436 г. насам, а от 1926-а на този ден се разменят книги в памет на Мигел де Сервантес. За Международния ден на книгата и авторското право в цялата област всеки, който закупи книга, получава роза.

Мигел де Сервантес

По традиция на 23 април библиотеките на институт „Сервантес” свързват виртуално любители на книгата, които четат в оригинал „Дон Кихот” на великия испански романист, драматург и поет, в продължение на 48 часа. За 20-и пореден път четенето се организира от Кръга по изящните изкуства в Мадрид.

Всяка година в това щафетно четене вземат участие културни деятели и радетели на книгата от всички краища на света и от различни области в Испания. Българското участие е в пространство „Сервантес” в столицата днес. Официалното откриване е в 10 ч., а видеоконферентната връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид ще се осъществи в 13,15 часа. На откриването ще присъстват испанисти, ученици, учители, университетски преподаватели и дипломати.

От издателство „Колибри” предлагат минимум 30% отстъпка на всички заглавия от двете си серии – Модерна класика и Световна класика до края на седмицата. За всеки читател, който си купи книга до края на Деня на книгата от книжарницата на ул. „Иван Вазов”, ще има по една червена роза.

"Площад Славейков"