Ако това е новата война, тя не е като първите две световни. 

Няма фронт. “Държавата“, която я започна, липсва на картата на политическия атлас. Тя беше измислена, за да започне война срещу света. Границите на „Даеш“ са виртуални, не знаем откъде преминават, докъде се простират. Втората световна война беше зачената от края на Първата. А тази война?

Реакциите след кървав атентат са като самия атентат – панически.  Търчим да броим жертвите, спираме се да изслушаме очевидци, чудим се къде е изходът за спасение, упрекваме се, че сме се оказали на едно и също място с хора, които са решили, че за да отидат в рая, трябва да изпратят нас в ада.

Някъде встрани остава важният въпрос какво искат да ни кажат атентаторите. Защо точно сега, защо точно тук? Каква е болестта зад тази смърт, към която самоубийствените атентаторите тръгват, само за да отведат със себе си колкото е възможно повече хора, които не мислят и не живеят като тях?

Този въпрос е важен и едва ли е по силите на един човек да отговори.  Предлагаме този текст да го напишете във форума вие, читателите на Клуб Z. Какво мислите, че искат да ни кажат атентаторите?