Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

63,4% от анкетираните в експресното проучване на "Алфа Рисърч" оценяват положително действията на премиера Бойко Борисов, свързани със спирането на обществени поръчки. Какъвто и да е бил мотивът за тях, първите реакции показват недвусмислено, че проблемът „корупция” е толкова невралгичен за обществото, че то е готово да подкрепи всяка стъпка за борба с нея, коментират от агенцията. 

 

 

41,3% са на мнение, че спирането на поръчките показва политическата воля на правителството за решителна борба с корупцията.

55,8% обаче са на обратното мнение. Накъде ще се придвижат обществените нагласи през следващите месеци до голяма степен ще зависи от очакваните резултатите от правителствената акция. А те са "за" - лична отговорност на лицата, създали предпоставки за корупция; наказуемост за упражняващите политически натиск; законови и процедурни гаранции, че порочните практики няма да се възпроизвеждат. 

Две трети от хората очакват магистратите сами да поведат битка срещу корупцията

Според 58,6% от хората въпреки напредъкът в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22,3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната. Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, вкл. сред симпатизантите на управляващата коалиция.

Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре. Два са основните адресати, които общественото мнение държи отговорни за липсата на резултати в борбата срещу корупцията – висшата магистратура и прокуратура и управляващите.

 

 

 

 

62,2% от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта. Поради това и всяка смела публична постъпка на хора от системата срещу двойния морал се посрещат с одобрение. В обществото съществува висока степен на очакване (66%) самите магистрати да поведат битката срещу корупцията.

След години наред трупан скептицизъм към възможностите за промени в съдебната система и закотвено към дъното доверие в правораздавателните институции, за първи път се появяват признаци, че ако започне промяна отвътре, хората са склонни да я подкрепят.

 

 

Ключови думи

Коментари

жажа

"63 на сто одобряват спирането на обществени поръчки" Народ-чалга, премиер-чалга, чалга-решения.

ИЗМИСЛИЦИ-БЕЗМИСЛИЦИ

ИЗМИСЛЕНИ ПРОЦЕНТИ.А ТИЯ ДВЕ ТРЕТИ ИМА ДА ЧАКАТ МАГИСТРАТИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА.ТА НАЛИ И ТЕ САМИТЕ СА КОРУМПИРАНИ.А СПИРАНЕТО НА НЯКОЛКО ОБШ.ПОРЪЧКИ Е САМО ПРАХ В ОЧИТЕ НИ.А ЗАЩО НЕ ДАВАТ ОТЧЕТ ЗА 18 МИЛИАРДА ЛЕВА ,ОТПУСНАТИ ОТ ЕС ЗА ТЕЗИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ.ВСИЧКО Е ОТИШЛО ПО ДЖОБОВЕТЕ НА УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.