Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Рапъри с речник, по-богат от този на Уилям Шекспир? Може! Ученият Мат Даниелс, чиито специалности са програмиране и анализ на данни, е направил сравнителен анализ на богатството на речниците на Уилям Шекспир и съвременни хип-хоп изпълнители, пише CNET, цитиран от агенция "Фокус". Резултатите са, меко казано, забележителни.

Според анализите на Даниелс класикът Шекспир си служи с 28 829 уникални думи, а общият брой на думите в речника муварира между 66 000 и 100 000. За сравнение, по данни на страницата речник Test Your Vocab, средният пълнолетен американец си служи с между 20 000 и 35 000 думи. 
„Реших да сравня данните за Шекспир с информация за най-известните артисти в хип-хопа“, пише на уеб страницата си Даниелс. „Използвах първите 35 000 думи от текстовете на всеки изпълнител. Така утвърдени изпълнители като Jay-Z можеха да бъдат сравнени с нови звезди, като Drake например”. 
Ученият взел първите 35 000 думи от седем произведения на Шекспир – „Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, „Отело“, „Макбет“, „Както ви харесва“, „Зимна приказка“ и “Троил и Кресида“. За втора база за сравнение той използва първите 35 000 думи на книгата „Моби Дик“ на Херман Мелвил. 
Мат Даниелс е обработил данните с лексикален анализ, който определя колко от тези думи са уникални. И бил втрещен. Оказало се, че Шекспир е употребил 5170 уникални думи, а Mелвил малко повече - 6022. Изненадващо първите три места били окупирани от рапърите Aesop Rock, GZA и Kool Keith - съответно с по 7392, 6426, 6238 уникални думи. И не са само те. Според изследването на Даниелс общо 16 хип-хоп изпълнители имат по-богат речник от Барда, а трима са по-добри и от Мелвил. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.