През последните години Съединените щати предприеха действия по разкриване и пресичане на трафика към Европа и редица други райони на света, осъществяван от ливанската партия Хизбула*. Става дума за трафик на наркотици и хора.

Миналия декември американският Конгрес прие единодушно закон, с който се налагат тежки санкции на банките, които обслужват Хизбула – в САЩ тази партия е обявена за теростична от 1995 г. В закона е включен и Ал-Манар, телевизионният канал на партията. Конгресът обоснова решението си с участието на Хизбула в трафика на наркотици.

Само пет дни след приемането на този закон лидерът на Хизбула Хасан Насралла заяви, че „въпреки усилията си в течение на десетилетия, американци и израелци не успяха да докажат участието на Хизбула в терористична дейност и да накарат света да ни третира като терористи“. Затова, според него, сега американци и европейци са предприели следващата стъпка – да обвиняват Хизбула, че е криминална организация, която се занимава с трафик на дрога, хора и мръсни пари. Насралла призовава онези, които имат доказателства за такива твърдения, да ги представят.

Искаш разкрития? Получаваш разкрития

Ответният отговор на Вашингтон не закъсня. Матю Левит от антитерористичната програма на Вашингтонския институт за Близкия изток, който е и автор на книгата „Партията на бога – световната проекция на ливанската Хизбула“, написа:

„Американското министерство на финансите засили действията си за идентифициране лицата и компаниите, които улесняват международните транзакции на Хизбула. Те са фокусирани предимно върху онези от тях, които поддържат връзки с терористичния клон на Хизбула – „Движението за ислямски джихад“.

Според вестник „Уолстрийт джърнал“, Министерството на правосъдието на САЩ, съвместно с европейски правителства, полага усилия да разследва уличените в „широкомащабни операции по пране на пари в Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Африка“. От миналия юни насам бяха замразени сметки и наложени глоби на особено високопоставения в тази схема бизнесмен Адхам Табаджа и компанията му за туризъм заедно с многобройните ѝ клонове.

Както твърди Левит, и в миналото Министерството на финансите е уличавало ливанската компания и чуждестранните ѝ филиали, че доставят дронове за Хизбула, които тази организация използва във въздушното пространство над Израел и Сирия. Освен това, същото министерство разследва търговски партньори на въпросния Табаджа, сред които са Хюсейн Али Фаур – член на „Движението ислямски джихад“, както и други посредници в търговията или финансиращи транзакциите.

Американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) обяви, че е арестувала членове на Хизбула по обвинения за сделки за купуване на оръжие за Сирия на стойност милиони долари, получени от търговията с кокаин в САЩ и Европа. Сред арестуваните били ръководни дейци от европейския клон на организацията, между които и Мохамед Нуреддин – той е обвинен, че ръководи операциите по пране на пари от сметки на Хизбула и е включен в специален списък на издирваните международни терористи.

Санкционирана бе и фирмата „Трейд поинт интернешънъл“, ръководена от Нуреддин. Според френско списание, група ливански граждани се занимават с пране на мръсни пари в Европа, получени от трафик на колумбийски кокаин, за който има голямо търсене във Франция. С тази задача се е заело Централното бюро за проследяване на големи парични трансфери, като двама специализирани съдии в Париж са били натоварени с операция „Кедър“ – дървото-символ на Ливан.

Пътят на парите – първо Париж, после Бейрут

„Журнал дьо Женев“ се позова на свои източници от следствието, за да съобщи, че финансистите, които събират постъпленията от кокаина, пренасят парите до Париж, а оттам ги изпращат към Ливан в куфари или пък използват паралелната система за парични преводи „Хауала“. След това финансовите къщи и чейнджбюра, свързани с Мохамед Нуреддин и фирмата му „Трейд поинт интернешънъл“, прехвърлят част от сумите в Латинска Америка, където живеят големи ливански общности, чиито представители често са обвинявани да поддържат връзки между местните наркобарони и Хизбула.

Френското правосъдие не дава информация какъв дял от приходите от кокаин в Европа принадлежи на Хизбула. Преди седмица обаче американското финансово ведомство съобщи, че на територията на френско летище са били заловени бизнесмени, които са посредници от типа на Нуреддин. Хизбула използва подобни посредници в прането на пари, които по-късно финансират терористични акции или политически размирици.

Разследването, в което участват 7 държави, между които Франция, Германия, Италия и Белгия, стана възможно чрез проследяване на дейностите на Ливанско-канадската банка. Особено полезно бе проследяването на презокеанските транзакции на търговеца на наркотици Аймен Джума и въпросната банка от началото на 2011 г. Още преди последните арести в Париж, са били извършени и други арести по операция срещу пране на пари. Сред арестуваните са двама американски граждани – единият работещ в Колумбия, а другият се намирал в Литва. Американските власти се опитват да ускорят екстрадирането на двамата в САЩ. Освен това, миналия октомври бяха арестувани парижки адвокат и бизнесдама в Атланта, САЩ, по обвинения в съучастие в пране на пари, получени от търговия с наркотици. Пред агент под прикритие бизнесдамата признала, че има връзки с Хизбула, която търси да купува кокаин, оръжия и боеприпаси.

Експертът по тероризма Джонатан Шанзер твърди че, Вашингтон предприема координирани действия за осветяване на международните финансови играчи на Хизбула. В отговор на въпроси от ливанския вестник „ан-Нахар“, той заявява, че Конгресът е приел закон за налагане на санкции на ливанската партия непосредствено след сключването на ядреното споразумение с Иран. Идеята е споразумението и санкциите да вървят в пакет, като по такъв начин САЩ отслабят най-силния съюзник на Техеран в региона.

След извършените арести, в близките седмици се очакват нови действия – този път срещу дейностите на Хизбула в Сирия. Те отдавна притесняват Запада, защото са насочени срещу мирното решаване на въпроса. По мнението на Шанзер обаче, тези действия няма да окажат сериозен ефект върху финансите на Хизбула, тъй като участието на групировката в сирийската война се финансира от Иран и от режима на Башар Асад. Т.е. мерките против тази партия ще се отразят повече върху финансирането на Хизбула в самия Ливан, както и по света.

-----

*Хизбула е шиитска политическа партия в Ливан с въоръжено крило. През 2013 г. Европейският съюз обяви военното крило за терористична организация, след като България обяви Хизбула за основен заподозрян за извършването на терористичния акт в Сарафово година по-рано.