ИГОР АЙДМАН

Политическият сезон' 2016 обещава да бъде горещ. Той вече започна с консултации между опозиционните партии "Парнас" и "Яблоко" за създаване на политически съюз и с конгреса на управляващата партия "Единна Русия". Всички те се готвят за изборите за Държавна дума на 18 септември.

В условията на криза тези избори могат да се превърнат в сериозен проблем за властта. Вярно е, че изборите в Русия отдавна са се превърнали в режисирана борба между забавляващи се марионетки, които след изборите застават дружно на опашка за депутатските заплати. Но при сегашните условия т. нар. несистемна опозиция има шанс да пресече плавното течение на фалшивото предизборно шоу. Дали неизбежното профанизиране на изборите ще доведе до вълна от масови протести, както това стана през 2011 година? Вероятността е голяма. Защото новият политически сезон започна в условията на изостряща се икономическа криза, която още миналата година доведе до социални напрежения, трудови конфликти и протести.

Въпреки това рейтингът на управляващата партия засега остава висок. Тя получава одобрението на около 50 процента от анкетираните. Това положение е предизвикано преди всичко от факта, че хората просто не виждат алтернатива. Другите партии в Държавната дума се дискредитираха не по-малко от управляващата. А масовият избирател не знае нищо за радикалните опозиционни организации.

"Единна Русия" ще трябва да поотслабне

Предстоящите избори обаче могат да разместят малко декорацията в Държавната дума. С изострянето на кризата в страната се засилиха левите егалитарни настроения и носталгията по съветското минало. Броят на хората, които съжаляват за разпадането на Съветския съюз се е увеличил за последната година почти два пъти. При това положение може да се очаква увеличаване на подкрепата за комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) и в по-малка степен за партията "Справедлива Русия" и за Либерално-демократичната партия на Русия (ЛДПР), които също активно експлоатират тези настроения. До изборите няма да бъдат допуснати други леви партии. Този път властите очевидно няма да се стремят към пълното надмощие на "Единна Русия" в парламента, крадейки гласове на избирателите от другите партии. Защото фракциите на Зюганов, Миронов и Жириновски вече доказаха своята свръхлоялност към Путин. А той едва ли ще иска да повтори историята с масовите фалшификации от 2011 година и да постави на карта политическата стабилност в навечерието на президентските избори.

Можем ли да очакваме масови протeсти?

Методичната работа на президентската администрация по отношение на отрицателната политическа селекция, която унищожи всичко живо и перспективно, доведе до това, че начело на представените в Думата партии останаха старите имитатори, отдавна втръснали на избирателите. В тази партийна система самият факт, че която и да е "опозиционна" партия присъства в парламента, свидетелства за това, че тя е фиктивна. Както беше в ГДР и в някои други подчинени на Съветския съюз страни. Въпреки това в страната има и автентична опозиция, която може да наруши спокойствието на изборите. Много рядко обаче до избори се допускат радикални опозиционери. Още повече, че те едва ли ще седнат съзнателно да облекчават живота на властите и сами ще се откажат от борбата. Ще се надигнат обаче силни опозиционни кандидати, които ще настояват за регистрация. Ако им откажат регистрация, или не ги допуснат до изборите чрез фалшификации и в нарушение на закона, властите могат да предзивикат нова вълна от протести в хода на предизборната камапания, както стана на последните парламентарни избори.

Путин няма да се раздели с любимата си играчка

Възможността безпрепятствено да бъде избран за нов мандат е много по-важна за Владимир Путин, отколокото изборните резулати на "Единна Русия" в парламентарните избори. Няма да има повторение на "операция наследник", тъй като от нея няма и необходимост. Путин ще тръгне сам на избори. Той не можа да сдържи сълзите си, когато си възвърна президентския пост през 2012 година. В изблик на чувства той плака на митинга след изборите като момиче, на което са върнали любимата кукла. Путин няма да даде никому доброволно възможност да се яви вместо него на президентски избори. Той вече няма да дели вниманието и славата с някой нов Медведев и сигурно ще обяви кандидатурата си още тази година.

Та нали в условията на криза елитите и населението не бива да допускат дори мисълта, че ги управлява някой "несретник". Силната власт на вечния президент ще бъде сервирана като гаранция за вътрешнополитическата стабилност. Обречена ли е Русия на следваща ера Путин? Шансовете да се избегне това са минимални. Само сериозни, решителни и много по-масови масови протести, отколкото през 2011-2012 година, могат да провалят този сценарий.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".