Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Много от мигрантите-мюсюлмани имат крайно консервативна представа за жените. От този образ на жената, формиран от ислямисткия фундаментализъм, са се ръководили и извършителите на сексуалните посегателства в Кьолн. Това казва в интервю за Дойче Веле бившата депутатка от Германската социалдемократическа партия ЛАЛЕ АКГЮН. Тя е от турски произход, живее в Кьолн и от години се занимава с проблемите на исляма и неговите фундаменталистки течения.

- В ислямския свят мъжът и жената не могат да показват на публично място своите чувства. Не им е позволено да се държат за ръцете, да се целуват, а жените са длъжни да ходят забулени. Какви отражения дава този кодекс на поведение върху образа на жената и най-вече върху сексуалността на младите мъже?

Лале Акгюн: Любовта и проявите на нежност и интимност са за тях нещо различно от сексуалността. Сексът е смятан за нещо лошо, за пошлост, която е допустима само в семейството, тъй като трябва да се раждат деца. Това кара мюсюлманските мъже да смятат сексуалността за табу. В западните общества обаче те наблюдават точно обратното: жените са свободни да се обличат както им харесва и да прегръщат и целуват партньора си не само у дома. За мъжете, които виждат как жените в тези общества правят точно обратното на това, което им казва имамът в джамията, тези жени са "уличници", обект на похот и презрение.

- В главите на тези мъже това е значи нещо като сблъсък на противоположностите: от едната страна са жените, които олицетворяват почтеността и благоприличието, а от другата - непорядъчните жени...

- Мюсюлманските мъже мислят за жената само в категориите бяло и черно, добро и лошо. Те възприемат жената като прелъстителка на мъжа. Дори в Корана се казва, че мъжът е два пъти по-ценен от жената. Това говори недвусмислено за патриархалните възгледи на исляма. Всички, които разсъждават по този начин, възприемат исляма не просто като религия - за тях той е основата на живота им. Аз съм мюсюлманка и за мен религията е нещо лично, нещо за душата ми. Но за фундаменталистите той е основата, върху която градят целия си живот. Те не успяват да съвместят вярата си с модерния свят, защото тя се базира на една ценностна система и на един начин на живот, който е застинал някъде в седми век на Арабския полуостров.

Някъде през 80-те години на миналия век, когато фундаменталистките течения започнаха да се проявяват, ние се направихме, че не ги забелязваме. Тогава смятахме, че обществото ни е в състояние да понесе подобни явления. Продължихме да мислим така доста дълго, докато събитията не ни опровергаха. Ще дам пример с огромната заблуда да представяме мюсюлманската забрадка като нещо, което едва ли не обогатява нашето мултикултурно общество. Това е пълна глупост. Носенето на забрадка е израз на потисничество. Затова не бива да ни учудва, че мъжете с консервативно мислене смятат за "леки жени" всички онези представителки на нежния пол, които не носят забрадки.

- Знаем, че възпитанието зависи най-вече от родителите. Каква роля играе жената в мюсюлманското семейство? Не е ли тя човекът, който би могъл да предизвика промяна в мисленето?

- Мъжете ще са на власт, докато е на власт сегашната система. И за да запазят властта си, те трябва да убедят жените си, че системата, в която живеят, е много по-добра за тях. Казват им например: вижте как биват експлоатирани европейските жени - трябва да работят, да раждат деца и да вършат куп други неща. А вие имате възможност да си стоите вкъщи, да се грижите за външността си и да се радвате, когато вечер мъжът ви се прибере у дома. Впрочем, германското общество направи грешката да се съобразява твърде много с това консервативно разпределение на ролите. Ще дам само един пример: предлагаме езикови курсове само за жени-мюсюлманки, защото иначе мъжете им няма да им позволят да ходят на курс. Само че това е грешно. Правилният подход е да им кажем: ако искате да се възползвате от нашата социална система, ако искате да живеете добре в тази страна, трябва да се съобразявате с нашите обществени норми и правила.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

не

просто не е така. Нито арабите са застинали в 7 век, нито ние сме на Марс. Има т.нар. Сексуална революция на Запад през 60 те и т. нататък. Това е точно появата на Плейбой, порнографията, минижупа и тн. Да не говорим, че нашите комунисти и големци първо се изсипаха в Париж и Амстердам след 1990 година. Това нещо, тази революция подлудява, сигурен съм, Арабите и Африка. Ако не се осъзнаем и не се върнем в един по-умерен и по-нормален сексуален ритъм, НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СПАСИ ЕВРОПА ОТ ЦУНАМИТО. Тук не става дума за пари, власт, култура и религия. Има ли сексуален мотив и разбиране за общодостъпност на секса и жените в Европа(срещу пари или насилие) млади мъже ще прииждат все повече от цял свят. А ако се срине ЕС, всичко ще стане неконтролируемо!

Иди си наплискай лицето, че си се отнесъл. Говорим за арабите и исляма, а не за Плейбой и Битълс.

Развеселен

няма как да се върнем в обществата отпреди войната, където жената си седи вкъщи и готви, гейовете ги бесят, а мъжът ходи войник. Но можем спокойно да се върнем към едни сравнително нови консервативни модели, на Кол, на Тачър, на Рейгън, когато западният свят е бил по-добър и по-щастлив.

cos

Сексуалната революция от 70те е в следствие на новите общества, където жените и мъжете са с равни права - образование, гласуване... И, както казва една от иконите на сексуалната революция "Ако работиш като мъж, изкарваш пари като мъж и си икономически независима, имаш правото да се забавляваш като мъж. Аз лично на тази тема споделям мнението на Кенет Кларк (изкуствовед) "Обществата, където мъжете и жените максимално участват в обществения живот носят и берат максимално плодовете на прогреса и авангарда на културата." А отношенията в арабските страни истински ме отвращава и никога не е било в Европа. Така че не е въпрос на векове.

Да де, но не е да не е било никога! Даже до съвсем скоро е било и то из цяла европа. Консервативите християнски и еврейски общности имат доста сходни с исляма схващания за ролята на жените.

Сексуалността не е табу, а е извратена и криворазбрана, откъдето и както и да я погледнеш, както от всяка една религия, така и във всички общества. От там идва всичко и има по нещо вярно, но и много, много лъжовно! Така е при самозабравило се и неосъзнато паднало човечество, ръководено предимно от свят на мъже! Тепърва ролята на жената ще се усъвършенствува и ще разчупва прегради и ще разбива дълбоко вкоренени принципи, които сами сме си внедрили! Каквото става ще става, но няма да мине гладко, тъй като още от началото на началата всичко е сбъркано!

destilator

Абе хора , всички неща за секса са измислени много по-отдавна - Египет ,Елада ,Викинги , Рим , чиято империя обхваща и всички страни от Северна Африка. Секса и плодовитостта , са неща от които е зависело оцеляването на хората /семейства , племена , общности , държави/.Това са неща от човешката и на животните природа. Това , че някаква религия ги отрича си е неин проблем , с който се опитват да ни занимават. След като имамите са решили , че техния Бог е сбъркал като е дал на жената функция да се люби , ражда и възпитава децата им , то значи , че те искат умишлено да ликвидират последователите си. Какви хора могат да се извъдят , когато във възпитанието им не участва жена и им се втълпява , че да се правят секс и деца е срамно.Създават се едни силно комплексирани нещастници , които се боят от природата си и трябва да се напият , за да опипат някоя жена-жертва ,и то на хиляди километри от страните си. Да ги върнат от там , от където са със снимки на това , което правят и да питат "духовните си водачи" дали е срамно или не деянието им ? А може просто да се саморазправим с тях.

Според исляма, да насилиш друговерка е като да й направиш благодеяние, дори се смята, че обладанието на неверна жена, автоматично я прави мюсюлманка. Останалите невернички са просто сексуални робини. Хиджабът е дрес-код на принадлежността към исляма и неприкосновеността на съответната жена от страна на мюсюлманския мъж. На мюсюлманката се втълпява, че тя е по-почтена, по-уважавана и по-възвишена от незабрадените й посестрими, които открито си търсят секс, т.е. не само страхът и унижението сап ричина за тъй твърдото упорство да се забулват жените, дори в обкръжение на разкрепостеност, и динамика на свободен свят.

Развеселен

надига се тежък сблъсък за това кой е по-онеправдан - феминистките или мюсюлманите. Политкоректните сами забъркаха този тъп сблъсък с дългогодишна крайнолява либерална политика

Не виждам нито един проблем, който една хубава кастрация да не може да оправи. А има и алтернатива -- да си стоят там, откъдето са дошли.

лимпида

що за неверни твърдения. В крана насилието над жени е напълно законно поведение. Прочетете сура 4:24. В хадисите също има по този въпрос насърчения.

съжалявам ама можехте да да намерите и по умен и осведомен коментатор. В Египет ми направи много мило впечатление как млади мъже и жени се държат за ръце, масово, в Истанбул брадат турчин, и неговата забрадан съпруга ходиха прегърнати по една от главните им улици.

тука е така

Защото по времето на комунизма беше табу-демек изостанало общество,това е!

сеп

И в Дубай виждах млади двойки с арабски дрехи да се разхождат хванати за ръце.

Критики към "арабите" от общества, в които 25% от жените ядат бой вкъщи редовно е леко нагло.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.