Сещам се само за една причина за спирането на предаването „Деконструкция“ с водещ Петър Волгин. И поне за пет, заради които не трябваше да се спира.

Първа причина: Спирането на радиопредаване изобщо не прилича на свобода на словото, но пък много прилича на „Няма човек – няма проблем“.

Втора: Позицията на Петър Волгин може да изглежда крайна и скандална, но точно общественото радио е ефирът, в който тя има място. И други хора от обществото мислят като него, така че къде другаде, ако не в общественото радио?

Трета: Схващането, че журналистът Петър Волгин получава заплата от държавния бюджет и няма право да говори против държавната политика е грешно. Защото държавният бюджет се формира от всички данъкоплатци, сред които има и мислещи като Волгин.

Четвърта: Българското национално радио носи вината за липсата на плурализъм /основно обвинение към предаването „Деконструкция/, който се изисква по закон от всяко, повтарям – всяко актуално-публицистично предаване в обществените медии. Журналистът Калин Манолов предложи решение, което беше и професионално, и интересно, и в съответствие със закона, и отговарящо на природата на обществено радио. Ето го, разказано от Калин Манолов на личната му страница в социалната мрежа: „Бях предложил цялото предаване "Събота 12+3" да бъде изградено на базата на философската концепция „теза -антитеза - синтез“ . За целта трябваше да се създаде нов панел „Конструкция“ със същата продължителност като "Деконструкция" - 75 минути. Последните 15 минути на „Събота 12+3“ трябваше да са своеобразен „дуел“ между водещите, и да се казват „Реконструкция“. В тази последна част щеше да бъде потърсен синтеза между различните гледни точки на водещите и гостите в първите две части на предаването. Важна подробност е, че тази тема трябваше да бъде обща и да бъде определяна от водещия на първата част на предаването, за да бъде гарантира равнопоставеността между водещите и да се стимулира съревнованието между тях при подбора на интересни теми и събеседници. Два пъти в месеца темата щях да определям аз, два пъти- Волгин. Съответно воденият от мен панел трябваше да се излъчва два пъти първи и два пъти - втори в месеца. Последните 15 минути щяха да са пряк диалог между нас. Програмният съвет на БНР прие тази моя концепция, но благодарение на Волгин и на пасивната позиция на ръководството на БНР, от нея остана само редуването на водещите.“

Пасивната позиция у нас винаги е комбинация от мързел и безотговорност.

Петата причина да не се спира едно радиопредаване и, че всяка забрана на думи, освен ако те не призовават към насилие, ни прави по-малко свободни и по-малко демократични.

А единствената причина, поради която си струваше това предаване да отпадне, е, че то беше обидно за интелигентността на слушателите – с пропагандните си похвати от времето на борбата с трайчокостовизма и с интонация, подходяща единствено за куклен театър.

 По времето на своето отсъствие предаването „Деконструкция“ ще бъде на много по-високо ниво, отколкото по времето на своето присъствие. После ще се появи в друг ефир, а още по-после може би ще имаме не само телевизии, но и радиопредаване с парламентарна група. Председател на СЕМ ще бъде Георги Лозанов. БНР ще бъде все така горе пасивно, а долу „Let it be“. С други думи положението не просто е същото, то е още по-същото.