Фантастичният роман за деца „Ян Бибиян“ от Елин Пелин и повестта на дядо Вазов „Чичовци“ са само две от популярните български заглавия, които всеки ще получи срещу предаден килограм пластмасови отпадъци в предстоящата кампания „Книги за смет“ в София, Бургас и Варна.

Освен тях тази година и специално за инициативата на фондация Credo Bonum ще бъдат преиздадени детско-юношеският „Роман в буркан” на Димитър Шумналиев, приказките на Асен Разцветников и Ангел Каралийчев, както и сборникът „Зелени разкази” с автори Алек Попов, Ваня Щерева, Калин Терзийски и др. Кампанията, чиято цел е да популяризира отговорното отношение на хората към околната среда, иска да възроди и интереса към четенето на български автори и литература. 

На 11 май, неделя, пред ЦУМ в столицата всеки може да предаде 1 кило или повече годни за рециклиране пластмасови отпадъци, като в замяна ще получи талон за книга по избор. Същото ще се случи в Бургас на 17 май и във Варна на 18 май. Всички събития са с начален час 10 ч. и ще продължат до 13 ч. Извозването и рециклирането на отпадъците и в трите града ще прави „Екопак”.

Всеки, предал 2 или повече килограма, ще получи и втори талон. Трети талон обаче няма да бъде даван, независимо от обема на боклука. Ограничението е с цел повече хора да получат безплатна българска книга.

Сред заглавията ще присъстват още и илюстровани детски книжки с български народни приказки, както и книги на здравна тематика като „Как да свалим високото кръвно налягане”, наръчник „Как да развием детската креативност” и бестселърът с 350 ефикасни и лесни за изпълнение билкови рецепти. 

Основни партньори при реализацията на „Книги за смет“ са издателство Smart Books, Българо-американска кредитна банка, „Екопак“ и книжарници Orange.