"Получаването на тази награда е много вълнуващо преживяване, защото тя показва обратната страна на читателя", каза писателят Алек Попов, който бе отличен с наградата "Цветето на Хеликон" за книгата си "Сестри Палавееви в бурята на историята" - най-продаваната книга на български автор през изминалата година.

"Литературата има своите две страни на монетата, защото се ражда не само в главата на писателя, но и у читателя, докато той чете", каза носителят на читателската награда. Според Попов всеки един читател и е своеобразен режисьор, а четенето е съпреживяване и няма два еднакви прочита на една книга. "Писателите задаваме една матрица, но всеки чете индивидуално, а тази част от литературата стига до читателите благодарение на книжарници като "Хеликон" и издателите, които създават и насочват книгите", каза Алек Попов.

"Когато напишеш разказ - или се приземяваш, или излиташ. И затова желая на всеки да излети", каза писателят и главен редактор на издателство "Сиела" Захари Карабашлиев при връчването на наградата.

Алек Попов е първият български писател, който печели два пъти наградата за нова българска художествена проза "Хеликон". Той е и първият носител на наградата "Четящият човек", която се връчва по време на откриването на едноименния фестивал в Бургас.

Наградата "Цветето на Хеликон" е "безсребърна" и я печели тази от 12-те номинирани български книги, от която са продадени най-много екземпляри. Така решението на експертно жури бива допълнено с "гласа на хората". След "Сестри Палавееви..." в челната тройка по продажби се нареждат "Радикална еврейска енциклопедия" ("Изток-Запад") на Петър Волгин и "Апарат" ("Сиела") на Васил Георгиев.

Връчена бе и наградата от Националния литературен конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев" - на млади автори до 35-годишна възраст. Тази година насител на голямата награда е Росен Карамфилов - син на починалия наскоро голям български художник Кольо Карамфилов. Росен получи грамота и парична награда от 700 лв. за документалния си разказ "Между змиите". Второто и третото място бяха съответно за "Клинична депресия" Надежда Дерменджиева и "Вълка" на Христо Раянов.