Година след 700-страничния си опус "Капиталът през 21 век", който се изстреля до върха на най-продаваните книги в САЩ, Тома Пикети излиза с нов аргумент за неравенството на доходите. И той може да се окаже много по-противоречив от неговия труд, който продължава да прокира дебати в политическите и икономическите среди. Новият аргумент, който Пикети развива пред "Le Monde" е следният: Неравенството е двигателят на тероризма в Близкия изток, вкл. и на терористичните атаки на "Даеш" в Париж - и западните нации трябва в голяма степен да обвиняват самите себе си за това неравенство, пише "Вашингтон пост".

Пикети обяснява, че политическата и икономическата система на обществата в Близкия изток е станала уязвима и неустойчива заради високата концентрация на петролното богатство в малко държави, които имат неголямо население. Ако погледнете картата на държавите между Египет и Иран, която включва и Сирия, ще откриете няколко петролни монархии, които контролират 60-70% от богаството, докато в тях живеят малко над 10 на сто от 300-милионното население на региона. 

(Пикети не уточнява за кои държави говори, но ако изходим от изследване, чиито автори са той и Факундо Алваредо, и което е посветено на неравенството в Близкия изток, изглежда, че той има предвид Катар, Обединените арабски емирства, Кувейт, Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман. Според неговите данни в тях живее 16 на сто от населението на региона през 2012 г., а дават около 60 на сто от БВП-то).

Концентрацията на толкова много богатство в толкова малобройни като население държави, смята Пикети, превръща региона в мястото с най-силно неравенство на света.
Вътре в тези монархии, продължава той, много малък слой контролира огромната част от богатството, докато повечето хора - в това число жените и бежанците - са държани в състояние на "полуробство". Тези икономически условия, заедно с жертвите от серията войни в региона, прославени от западните сили, са се превърнали в оправдание за джихадистите, смята Пикети.

Списъкът му започва с Първата война в Залива, чийто резултат според него е, че западните съюзници връщат петрола на "емирите". Той не отделя много място за обяснения, но ясното му внушение е, че икономическите лишения и ужасите на войните, от които се облагодетелстват малобройни избраници от региона, са обвързани, превръщат се в това, което той нарича "барутен погреб" за тероризма в региона.

Пикети е особено изразителен, когато говори за неравенството в региона и устойчивостта на петролните монархии, които според него са "заслуга" на Запада.

"Това са режимите, които са военно и политически поддържани от западните сили. Те са много щастливи да получават някакви трохи от тях- финансиране за футболни клубове или да им продават оръжия. Не е изненада, че нашите уроци по социална справедливост и демокрация не са особено добре приети сред младежите в Близкия изток", обяснява икономистът.

Тероризмът, чийто корени са в неравенството, продължава Пикети, най-лесно се преборва чрез икономически средства.

За да получат доверието на тези, които нямат достъп до богатството в региона, западните държави трябва да демонстрират, че са по-загрижени за социалното развитие на района, отколкото за своите финансови интереси и връзките си с управляващите фамилии.  Според него това може да стане като се гарантира, че парите от петрола в Близкия изток ще финансират "регионалното развитие", като това включва и образованието.

Пикети се спира и на ситуацията във Франция, в която, според него, проблем е дискриминацията при наемането на емигранти и високото ниво на безработица сред тях. Икономистът смята, че Европа трябва да обърне гръб на ограниченията и да съживи модела си на интеграция и на създаване на работни места. Отбелязва, че преди финансовата криза континентът е приемал по 1 млн. бежанци годишно.

Обяснението на Пикети за възникването на тероризма и "Даеш" е много противоречиво и ще предизвика много критики, смята "Вашингтон пост".