БЕРНД РИГЕРТ

Атака срещу Франция. Европа е шокирана. Коварните терористи бяха избрали за своя цел не само клетите случайни жертви, но и всички нас, цивилизованите хора. Цялото човечество, както се изрази американският президент Барак Обама.

В потресение и гняв сме принудени да гледаме отстрани, докато терористите нахлуват с концентрирани акции и безцелно избиват стотици хора. Франция, Европа и светът сега трябва да се изправят като един и да отвърнат на удара. Срещу терористите, които очевидно са радикални ислямисти, трябва да се използват всички средства. Техните кукловоди, идеолозите на тези отвратителни убийци, независимо дали са в Сирия, в Ирак или другаде, трябва да бъдат издирени колкото е възможно по-бързо и да бъдат елиминирани. Защото така наречената „Ислямска държава” очевидно е обявила война не само на Франция, но и на всички свободолюбиви хора по света.

Замразете всички други конфликти!

Всички други конфликти по света сега трябва да бъдат замразени. Защото следващият терористичен акт може да удари произволна държава. Вчера в Русия също беше обявена повишена тревога заради опасността от тероризъм. В Турция миналия месец имаше голямо терористично нападение. Да не забравяме Мадрид-2004 и Лондон- 2005. В момента никой не знае къде из Европа и по света и колко точно „спящи” терористични клетки поддържат ислямистите. Световната общност трябва да престане да се занимава със съдбата на сирийския властник Асад и най-напред да прекърши гръбнака на ужасяващата „Ислямска държава”.

Двойна криза

Ето, че към бежанската криза в Европа се добавя втора криза – терористичната. Заплахата е голяма и непредвидима. Тъкмо в този решителен миг Европа трябва да покаже, че може да бъде едно цяло, че може да действа като едно цяло. Сигурността на гражданките и гражданите се намира под сериозна заплаха. Тъй че лидерите на Европа, на САЩ и на Русия са длъжни в един глас да заявят: Ще се браним!

ЕС, САЩ и Русия да смакчат "Ислямската държава"

В името на изконните френски ценности свобода, братство и равенство сега цял свят трябва да се надигне срещу терора. В неделя в турския курортен град Анталия започва срещата на 20-те икономически най-развити държави, която предлага отлична възможност за това. САЩ, Русия, че дори войски на НАТО от Европа трябва заедно да навлязат в Сирия и в Ирак и да ликвидират терористичната банда, наречена „Ислямска държава” – колкото е възможно по-бързо. След атентатите в Париж през януари тази година станахме свидетели на вълнуващата демонстрация на солидарност, в която се включиха мнозина международни политици. Красив жест, спор няма, но това не е достатъчно. Безскрупулните убийци очевидно разбират единствено езика на насилието.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"