Българската полиция е обвинена в жестокост към бежанците в доклад, спонсориран от международната благотворителна организация "Оксфам".

Докладът е базиран на показанията на имигранти, преминаващи през България към Сърбия, цитира многобройни случаи на предполагаеми полицейските побои и изнудване. Изготвен е от Центъра за човешки права в Белград и е финансиран от "Оксфам".

В подробности са дадени десетки разкази за рекет от българската полиция, физическо насилие над мигранти, тромоз, обиди, заплахи за депортация и нападения от полицейски кучета.

Докладът събира разговори със 110 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са проведени в продължение на три дни през октомври. Бежанците от Афганистан са с пущу произход, бежанците от Сирия и Ирак с кюрдски произход. Инцидентите най-често са ставали по българо-турската граница. Освен по границите някои от бежанците са прекарали известно време и в центрове във Враждебна и в Бусманци като съобщават и там за лошо отношение от полицията и от работещите в тези центрове. Подобни случаи на полицейско насилие е имало и на границата със Сърбия, но доста по-рядко.

Николине Милич от Белградския център за човешки права казва:

"Хората, които пристигат в Сърбия споделят с нас тези ужасни случаи на тормоз, който са понесли в България през последните пет месеца. Докладът трябва да предупреди света какво по всяка вероятност се случва в България всекидневно. Драматичното и шокиращо лошо отношение към хора, които бягат от конфликти и бедност е напълно неприемливо, особено в държава членка на ЕС. Настояваме за независимо разследване на инцидентите в България и искаме от българското правителство да осъди тези особено тежки нарушения на човешките права."

"В светлината на сигнализираните нарушения ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права по своите граници (България е външна граница на ЕС - б.р.)", допълва директорът на "Оксфам" за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

Ето някои от примерите за тормоз на българските полицаи над бежанците:

- Група от около 10 интервюирани свидетелстват, че са видели как полицай е опрял цевта на пистолет в челото на бежанец от друга група мигранти, докато останалите лежали на пода, очевидно в безсъзнание. Изплашени от гледката те избягали и се опитали да се скрият. Полицията хванала групата, били ги, взела ценности им, храната и водата, които носели. По-късно близо до сръбската граница полицаите насъскали кучета срещу тях, чули се и изстрели. Седем души от групата изчезнали и свидетелите не са ги виждали.

- Двама афганистански мъже разказват, че полицаи стреляли по групата им, за да предотвратят бягството им.

- Около 20-годишен афганистанец казва, че е бил удрян с пистолет от полицията.

Много от свидетелите свидетелстват, че полицаите направо са искали от тях пари или някакви други ценни предмети, за да ги оставят да преминат без да ги задържат. При отказ следвало насилие.

Интервютата са проведени на сръбската граница близо до гр. Димитровград, където около 200 души преминават на сръбска територия всеки ден.

"Оксфам" и Белградският център по човешки права се обръщат към българските власти да проверят тези обвинения и да дадат уверения, че българските власти уважават правата на бежанците.

Според данни на Върховния комисиариат за бежанците на ООН от началото на 2015 г. над 792 883 души са опитали да стигнат до Европа през различни маршрути и над 3440 са умрели по време на пътуванията. Бежанската вълна през Западните Балкани продължава и сега като средно дневно през Македония минават по 7000 души, а през Сърбия - 9000. Семействата с деца се увеличават. През септември са били 27% от всички бежанци В Сърбия през октомври са 40%.

Пътят през Балканите се смята за по-сигурен и по-евтин от маршрутите през Средиземно море и затова е предпочитан от бежанците.

Миналия месец афганистански мигрант бе застрелян от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Властите заявиха, че той е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел.

Преди около седмица стъписващо видео за престъпен бизнес публикуваха “Дойче веле” и “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. (тук може да гледате видеото) Български каналджии печелят между 50 000 и 100 000 евро на месец. Замесени са и корумпирани полицаи.