Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За главния секретар на МВР вече няма да важи изискването за заемане на поста да има не по-малко от 10 години професионален стаж в в службите за сигурност или в службите за обществен ред, 5 от които на ръководна длъжност. Стажът се заменя с "опит".

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще се занимава не само с трафика на хора, а и с каналджиите на мигранти - с "превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора, както и подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават в страната".

Как ще протичат обученията в академията на МВР ще се определя от съвместна инструкция на министрите на вътрешните работи и на отбраната.

 

Създава се Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги" (ЦПУ). То ще се ръководи по Търговския закон. Централата ще е в София, а териториалните му поделения ще се определят от МВР министъра. С какво ще се занимава:

- поема всички дейности по издаването на лични документи, т.е. по издаването на лични карти, паспорти и пр.

- поема всички дейности по изработване на защитени документи, печати и щемпели;

- поема всички дейности по свързани с производство и монтаж на табели с регистрационни номера на превозни средства, т.е. функциите на КАТ.

- поема всички дейности по проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, както и на автоматизирани информационни системи.

ЦПУ ще се финансира от държавните такси, които се плащат за услугите му, от приходи от собствена дейност, от лихви по депозити и от дарения. Ще се управлява от Управителен съвет от трима души, единият от които изпълнителният директор, назначени от министъра на вътрешните работи. Залагат се ограничения за директора - да не е осъждан, да не е в ръководството на партия и пр.

 

Закрива се дирекция "Специална куриерска служба". Тази дейност ще премине към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) заедно със служителите от МВР, които я изпълняват.  Съотвено отпада и текстът, който позволява на служителите, които приемат, пренасят и доставят материали, съдържащи класифицирана информация, да имат право да използват физическа сила и помощни средства при опит за нерегламентиран достъп до кореспонденцията. 

 

МВР вече няма да охранява безплатно някои обекти. За охрана ще си плащат БНТ, БНР, президентството, Народното събрание, Министерския съвет и др.

За установяване изпълнението на служебните задължения от държавните служители могат да се провеждат тестове в рамките на осъществявания административен контрол.

Държавните служители от системата на МВР могат да бъдат назначени за полицаи или пожарникари без конкурс. Достатъчно е само да отговарят на изискванията за съответната длъжност. 

Министърът на вътрешните работи може да делегира на главния секретар на МВР да назначава служители на висши ръководни длъжности.

Ключови думи

Коментари

Ако Чуколина и Сволоч Сайдеров решат да отворят секретна пратка със съмнения че съдържа наркотици, куриерът как ще постъпи?

Държавата даде 120 милиона на Сименс и други бизнесмени за новите лични карти.Губейки 2 работни дни на опашке ,си ги платихме с печалба!

Кошпраймсега?

А какво ще ги правят онези корпулентните, с големите търбуси? Ще ги преназначат в сумо борци ли? Ми те едва мърдат... Чевръсти са само в ръцете или да си бъркат в носа или да люпят семки, или да прибират в джоба... И после 20 заплати. Как ли не?!

Йода

„Или правиш нещо, или не го правиш. Няма такова нещо като да се опитваш да направиш.“

За ценоразписа съм съгласен, но ако спрат да им плащат заплати от моите данъци. Заплатите -- само от таксите, които са събрали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.