Още един ден, още един мит за мюсюлманите. Последният е, че мюсюлманите мразят маковете, твърдение породено от това, че някои осъждат мака като причина за войната в Близкия изток. Тук са пет от най-честите погрешни схващания, според "Индипендънт".

1. "Мюсюлманите мразят Запада"

Да си мюсюлманин и западняк не са взаимно изключващи се неща. Много хора във Великобритания се самоопределят като западни мюсюлмани. В действителност тази статия е написана от такъв. Според проучване от Gallup през 2009 г., делът на мюсюлманите, които се идентифицират като британци, е по-висок от този на цялото население. Резултатите показват, че 77 на сто от мюсюлманите се идентифицират като британци, сравнено с 50 на сто от населението. Мохамед Юнус, старши анализатор в Gallup, обясни, че британските мюсюлмани са по-склонни да се идентифицират силно с народа си и да изразяват по-силно доверие в демократични институции, като същевременно поддържат висока степен на религиозна идентичност".

2. „Мюсюлманите доминират”

Мюсюлманите съставляват 4 на сто от общия брой на населението в Обединеното кралство. Това означава, че дори ако всички негови мюсюлмани се съберат в Лондон, те ще съставляват една четвърт от общото население на столицата. Дори и да искат, те не биха били в състояние да „доминират” в един град, да не говорим за една цяла нация. И въпреки някои проучвания, Мохамед не е най-популярното момчешко име във Великобритания. Този резултат се базира на представителна извадка от имена, въведени от 56157 членове на Babycentre.co.uk (по-малко от 0,009 на сто от населението). Официални данни показват, че всъщност Мохамед е на 52-ро място по популярност в Шотландия и 15-то в Англия и Уелс.

3. „Мюсюлманите мразят Исус"

Исус е ключова фигура в исляма. Мюсюлманите вярват, че той е син на Дева Мария и един от най-великите пратеници на Бога. Има много стихове в Корана, които подчертават неговия добър характер. Не само че мюсюлманите искрено го обичат, но той се възприема като образец на добродетел.

4. „Мюсюлманските жени нямат права"

Често има противоречия между исляма като религия и културите на някои страни с мюсюлманско мнозинство. Както в много други немюсюлмански държави, в някои мюсюлмански страни патриархатът е огромен проблем, но това, което хората обикновено не успяват да споменат, е колко мюсюлмани са в челните редици на борбата срещу него. Само през миналата година, Масих Алинеджад, ирански писател и активист, даде началото на движението „My Stealthy Freedom” („Моята скрита свобода”).

Кампанията насърчава иранските жени да си правят снимки без забрадки, за да протестират срещу рестриктивните политики на иранското правителство. Жените в Мароко също протестираха пред техния парламент миналата година, за да окажат натиск върху правителството в отмяна на принудителния брак. По-късно законът беше променен.

Четири от петте страни с най-големи мюсюлмански общности (Индонезия, Пакистан, Бангладеш и Турция) са имали жени за държавни глави. За сравнение „земята на свободите” – САЩ, никога не е имала жена –държавен глава.

5. "Коранът насърчава насилието"

Аз няма да започна с клишето „ключът е в контекста”. Вместо това ще дам пример със стих от Корана, който казва :„Не убивай душа, която Бог е направил неприкосновена”. С други думи убийството е грешно. В допълнение има много стихове, осъждащи онези, които селективно вземат части от Корана, за да служат на собствена програма. Така че е погрешно тълкуването, че Коранът оправдава насилието.

по БГНЕС