Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато МВР и прокуратурата мълчат (или по-скоро дават оплетени обяснения), фейсбук разследва. Така може да се обобщи ситуацията след среднощната смърт на един все още неизвестен и като име, и като произход чужденец.

Първият въпрос е за тези "агресивни лица", които били "в добра спортна форма" - по цитата на главния секретар Георги Костов. В колко добра спортна форма трябва да са, щом са засечени от Интегрираната информационна система на "Гранична полиция", че нарушават границата ни, а пък стрелбата е навътре в страната на 30 км. Няма такива спринтьори, особено сред дивата пресечена местност в Странджа...

Обаче МВР много обича тайните. Как работи Интегрираната система и простира ли се навътре в страната - например до района на Средец, което би обяснило много неща за действията "на юруш", никой от сутринта не ни отговори.

Когато всяка баба от близките села говори по телевизиите, че по околните сокаци и кози пътеки ходят върволици мигранти и каналджии, променени ли са разстановките и подсилени ли са патрулите на полицията, така че това да се прекрати? И кога? 

Има ли стоппатрони? Ето още един нелош въпрос. В нощта в средата на нищото сами 3-ма човека срещу 50 не е ситуация за подценяване - факт. Полицаите също като другите хора искат да се приберат живи и здрави при близките. Кое обаче налага използването на боен патрон при единствения изстрел - ето още нещо, на което МВР ще трябва да отговори. Дори да приемем, че е имало рикошет...

На колко стрелби е ходил служителят Хамбарлиев през последните години?... Ако, разбира се, излязат честни данни. Защото има районни, в които, по наша информация, полицаите не са боравили с онова, което им е в кобура, от 6 години и повече.

Вярно ли е, че РПУ-тата в района изобщо нямат полигон, на който да поддържат формата си на стрелци, а най-близкият е в Бургас към областната дирекция? И че когато все пак министерството реши да извади заветните по около 30 ст. за боеприпас за "Макаров", то това може да стане, само ако се намерят в старите погреби залежали?

Конкретно "Гранична полиция" непрекъснато получава по различни проекти и партньорства технически средства като например уреди за нощно виждане. Къде са били в момента? И ако ги има, не можеше ли да се викне подкрепление срещу опасните хора - много на брой и в добра спортна форма?

И последно: има ли поне нещо животозастрашаващо, което да предизвиква хипотезата на самоотбрана, примерно едно джобно ножче у въпросната група от 50 агресивни нарушители? И ако имаше, мислите ли, че вече нямаше да сме го видели по всички телевизори?

Ключови думи

Коментари

Добрева

Много моля, да не ми вменявате това, което "се питате" и "разследвате" вие журналистите. Аз в моя Фейсбук не прочетох нищо такова. напротив, всички са на страната на полицаите и ги поздравяват за проявения кураж в опазването на родната ни ГРАНИЦА. Сещате ли се? Това е едно място, което е обградено с тел СРЕЩУ нахлуване на "безобидни" групи от 50 НЕЛЕГАЛНИ мигранти. Някакви изсмукани теории, кой от кога не бил стрелял, имало ли, нямало ли стоп-патрони, бих изслушала само от човек, който е дал поне ЕДИН час на пост, на граница и се изправи срещу 50, които са РЕШИЛИ да преминат и връщане назад няма... Журналистическите си похвати, можете да използвате над сутрешното кафе и неделния вестник. Всичко останало е опит да се вмени мнение на хората.

хорейшио

Госпожо Добрева, изразих съмнение по отношение на случката и категорично НЕсъгласие да се награждава убиец, но всички в ФБ ми се нахвърлиха! Ето защо, здравомислещите хора предпочитат да не коментират! Просто хората са озверели и не искат да чуят за различно мнение. Това е! Дори за миг не се замислихте, че може и да има друго мнение и възможност за случилото се. Въобще не се замисляте. Вие си представяте границата и как някакви ислямисти нападат България и нашият герой ни спасява с цената на живота си!Това си представяте! Но, действието се развива на 40 км навътре в страната, сигнала е подаден от живеещи наблизо хора, патрула е от трима гранични полицаи и те ??? НЕ СА СЪОБЩИЛИ, ЧЕ СА НАМЕРИЛИ ГРУПАТА НЕЛЕГАЛНИ !!!! Не си ли задавате въпроса ЗАЩО? Когато си отговорите на въпроса защо катаджията не регистрира по станцията за спрения от него автомобил и за проверката за алкохол, тогава ще разберете! До тогава ... говорете глупости за супер герой и т.н.

Защо само 2% резултатност?

дебелян пеевский

Кой е "охранявал" "родната ни граница", след като човека е застрелян в гръб на 30км оттам, при това с "рикошет" в некой нископрелитащ облак? Никой не е охранявал нищо, вкарали са ги, заврели са ги някъде, натиснали са ги за пари, тия са хукнали да бягат и продрисканото от страх ченге е утепало последния.

Добрева

Ти да не си Недялко от ПиК? Същия малоумен изказ и съчинения по картинка. Явно не сме прочели още всичко, тамън сме се събудили и сме почнали да умуваме. Хората са били под мост, там рикошет може да стане. Панирал се полицая и убил единия, другите няма да кажат нали? :D

висок

Стефчо, като не знаеш мястото и терена... не коментирай. Случката се развива под Аврамов мост- така се казва. Намира се на разклона на пътя Бургас-Средец с отклоненията към Дюлево и Драчево. Талибаните ги водят наши каналджии, през Габър- Драчево- Средец.... Патрулите на гранична и командировани полицаи не стигат. Терена е лесен и само за 3-4 часа се изминава пътя от границата до това място!!! Това че в София висшите полицаи са глупави като теб и приказват глупости...не омаловажава труда на граничните, които след като са засекли от разстояние групата.. са я гепили по учебник. Браво на граничарите. А дали е имало каналджии, дали са ги предупредили, или са усетили и са избягали през Каиш баир....не коментирам.

пстоев

Г-н Миланов, Според вас е трябвало да изчакат да намушкат единия полицай, пък после да мислят как да процедират. Вие вероятно сте нинджа и ще се справите дори срещу 100 имигранти. А защо не отидете вие да пазите границата нощем? Явно имате по-добри тактически и бойни умения. Много ви е лесно да говорите така от вкъщи на топло пред компютъра. Аман от вечно мрънкащи и недоволни готованци!

Нещата не са толко черни и бели. Има си закон и служителите трябва да действат според закона и да са били обучени на това. Не може просто да стреляш срещу хора с бойно патрони за щяло и за нещяло. А МВР просто се изхаби с изтърканите си ченгесарски номера.

Бъчвата

Крайно време е журналист да вземе да стане военен министър, енергиен министър, главен секретар на МВР и здравен реформатор, иначе тази държава няма да се оправи!! Защо търпим така да се похабява националното ни мозъчно богатство, родните журналисти и да ги прахосваме да пишат само. Нека ги впрегнем в икономиката, сигурността, образованието и здравеопазването. Те знаят, те ще претворят знанията си в реални постижения!

Вече не говорим дали държавата ще се оправи, а дали ще я има. Това се две различни фази. Продължавайки с тези "вътрешни тайни" и "системни грешки" ще ви дойде истината като гръм от ясно небе. Аз лично нямам нищо против, на какъвто и да е сценарий, защото нито аз, нито семейството ми зависим от тази корумпирана пасмина "държавата" - даже ще се радвам да не ги спонсорирам с данъците си повече.

Българка

Браво на полицая

Додо

25 години чакаме да чеум за поне един герой-граничар, който пази границата на Родината всеотдайно и все пак се намериха маскари, които да го обвинят, а не поздравят, че е спазил закона! Не забравяйте, че тримата ни смелчаци са се изправили сами срещу глутница от 54 агресивни млади мъже между 20 и 30 години и във видимо впечатляващо физическо състояние. Колцина от вас, които скачате срещу граничарите ни биха имали "топки" да изпълнят служебните си задължения в идентична ситуация? Ако не бяха тези момчета, днес в държавата ни щеше да шета непредсказуема група от злонамерени типове, способни на всичко, като имаме предвид откъде чак са се довлекли с пълното съзнание, че това не е детска игра, а животозастрашаваща авантюра. Мислете, преди чисто по нашенски да търсите под вола теле. Радвайте се, че в държавата ни все още има полицаи, които изпълняват служебния си дълг, вместо да далаверчат в работно време като осигуряват спокойствие на наркопласьори и проститутки или като изскачат внезапно от храстите със стоп-парка в ръка ... Вземете си гнусните думи назад и имайте доблестта да поздравите тези достойни мъже, вместо да леете обичайната си помия!

Брато, в каква капсула живееш? Прехранили са те с претоплен национализъм и Българии на 6 морета.

БГ патриот

Когато има нарушение на държавната ни граница и неподчинение на граничен полицай,без съмнение трябва да се стреля! Момчетата трябва да бъдат наградени!

woinik

Awtorat na tazi statia woinik bil li e,zashtoto zadawa nelepi waprosi

Аз

Поредният безродник....

Тодор М.М.

Нека вземем пример от САЩ и Израел! Никой либерал не се съмнява в демократичността на тези държави,нали... Но и никой няма съмнения как щяха да действат полицаите там. А на автора предлагам да приеме в собствения си дом 4-5 такива мирни мигранти, да се хранят на една маса с жена му...с децата му и едва тогава да им бъде адвокат!

Kvazar

Да очакваш от бежанска мърша човещина, това е да очакваш от хишник снизходителност към жертвата си.

geg

Е, аз съм Никой, който има сериозни съмнения за познанията Ви за полицията в САЩ. За Израел - не знам.

adara

Браво господин Миланов, прекрасен разбор на ситуацията. А коментаторите, които се радват, че е застрелян човек от "рикошет" да си помислят, кога такъв рикошет може да достигне и тях и семействата им.

До госпожа "Българката": наистина ли казвате БРАВО на човек, който е убил друг човек С какво точно да го аплодираме? Дано не ви се налага да търсите помощ от българската полиция защото много бързо ще започнете да се чудите за какво плащате данъци.

На госпожата или на много други българи "не може да им се случи". А дори и да им се случи то било видиш ли "лош късмет". А за полицията е много точно казано. Троловете на МВР, обаче са налазили всички форуми и дебнат за такива изказвания. Ще народ беше изгонен в чужбина, а вишистите погнали МВР направо да събират багажа.

Унуфрий

Единствената "полза" от този случай е като се разчуе какво се случва в България, мигрантите да минават повече през Гърция !

Подобни "ползи" ще има и за туризма и за Шенген и за утвърждаващата изолация на България на международнат сцена. Ще видим какви ще са резултатите от "прозрачната" проверка след призива на ООН. Който живее в България е запознат с прозрачността на българските институции. Резултатите са ясни. Каквото си направиш сам, друг не може да ти го направи. И утре като Премиерът ви вика да не се оплаквате ще го слушате:) - той е човек с план :) - златната черешка на тортата "български преход".

Ощавен маркиз

Под тоз мост много кълве бельовицата, преди години ходех, но повече нема да стъпя там. Мъка ми е и за безименния афганец, чу се нещо, че бил водач на групата. Жално ми е и за граничния полицай Хамбарлиев, описват го като съгражданите му като свестен млад българин. Те, грудовци или карабуранлии, тъй си им викаме на днешните средечани, са си малко диви. В началото на двайсетте годин на 20.век именно по тез баирчини и долища е вилняла четата на Т. Грудов и мародера Премянов. Местният футболен отбор при соца го назоваваха „Глиган”, па, имаха едни катаджии, направо ми е идело да отлепя московеца и да префръкна, като съм минавал оттам. Иначе са добри хора, много гостоприемни… Но да се не отплесвам. Тъжен е тоз пограничен инцидент с убит човек, пак ше ни говорят и на запад, и на изток като люти вулгари. Таман „се позабрави” кошмарната ни бг-следа в „австрийската душегубка на мигранти”. Истина ви казвам, приятели, моля се да е било нетърпящ отлагане предупредителен изстрел с фатален рикошет. Иначе, по нищо нема да се отличаваме от сънародниците на жертвата, ония с камиона-бомба в Кербала, дето ни погребаха пет момци и раниха тежко двайсет седем. А наште момчета там, доколкото знам, носеха с рицарско благородство и човещина службата… Господ Наш и Аллах техен да са ни на помощ, да търсим и тълкуваме хилядолетното Спасително и Миротворящо в Заповедите им. И да се водим по съвместяващото ВЗАИМНО МИЛОСЪРДИЕ на все по-разумен ОБЩ СВЯТ НАШ ГЛОБАЛЕН. Да оставим навъдилите се сатани на Хаоса, окопали се на бедна „идейна и фанатично-религиозна” гърбина в охолна „светска” власт и имане, БЕЗ ДОВЕРИЕ И СЪУЧАСТИЕ ЧЕЛОВЕЧЕСКО. Това ще е рикошетът, който ше ги изтреби от 21-вия ни век. Друго отърваване нема.

Аз въпроси нямам. Случилото се случило, случаят е приключен

cik noris

Кой им е съдействал за преминаване на границата? Защо са се движили компактно вечерта и коя е била крайната им дестинация? Дали не са пропуснати нарочно да преминат към нашата територия? Има ли данни за цел - нефтохим Бургас?

Каквото и да казват срещу мигранти не трябва да се среля.Точка!

Инж.Надежда Михайлова от Мездра.

а когато те напънат изотзад - пак ли??????????

Лазар

Автора на тази статия е завършен педал и платен трол-няма нормален българин който да приказва такива глупости.И доста от въпросите са направо нелепи.......да не би програмата за подготовка на гранична полиция да трябва да се качи в интернет.Пожелавам му на платения трол с един пълнител стоп патрони да се изправи срещу тая сган и да ги спре-може би ще му спре лайното в задника.

geg

"Програмата" за подготовка на коя да е полиция у нас е ясна. Започва с разговор между бащата (чичото, дядото) на бъдещия полицай и някакъв полицейски началник или негов политически ментор с думите: "А бе, нашият нищо не може да прави - дай да го направим полицай..." Ще ми се да кажа, че има и изключения, ама вече силно се съмнявам, че все още се намират и такива...

.

Какви мигранти бе ! Това са нарушители на държавна граница !

..

Странна е ситуацията, да не говорим, че ако 54 души са били агресивни спрямо тримата полицаи, дали нямаше да се опълчат след изстрела или да се опитат да избягат, а са позволили да ги задържат. Малко нелогично ми се вижда.

а дали не са искали да си платят дажбата на ченгетата и за това да е почнал спора????

Хорейшио

Почти същото предположение написах в ФБ и цяла България ми се нахвърли. Това е тотално изтрещяване на нацията. Имаме криминално деяние а те искат да наградим убиеца с медал... Няма разум! Не се задават правилните въпроси... Защо не са извикали по станцията подкрепление? Защо не са докладвали като са открили нарушителите? Защото са искали пари дявол да ги вземе, ето защо! Това са 54 човека, ако са им искали по 200-300 евро на чалма, представете си за какви пари говорим. Защо не се провери имотното състояние на граничните? Знаете ли, че нито един граничен полицай няма кредит? В момента много полицаи в София се натискат за командироване по границата...защото има далавера ;-) и то много голяма! По отношение за рикошета... Ако срещу вас е насочен пистолет и искате да се предпазите, какво действие ще извършите? Ще се опитате с ръце да избиете оръжието и в същото време ще се извъртите от траекторията (предполагаемата) на оръжието... нали? Ако е така, значи единственото място където оръжието ако гръмне и ви уцели е вратът! Няма никакъв рикошет! Ако оръжието е Макаров, това е тотално невъзможно. Този "пистолет" е тотална пародия на оръжие. Няма силата на прашка! Как ще рикошира в мост на 7-8 метра и със страшна сила ще се забие в човек? Как? Попитайте човек имащ Макаров да ви светне! Бяха ли разпитани оцелелите нарушители? НЕ! Е, как толкова бързо разбраха какво точно се е случило? Има ли снимка на онази част от моста в която е рикоширал куршума? НЕ! Направиха ли възстановка на събитията? НЕ! Какво въобще са направили? Убили са НЕвъоръжен човек, пък бил той и нелегален извършващ великото престъпление - преминаване нелегално на границата! Полицията ни е долнопробна! Това е!

Amorphine

Убиец е човек който убива някой. В случая няма убийство. Всички ли сте дебили или не знам...

Баятият

Полицай гръмнал нарушител, колко травиално...

Динев

Абе конвенции монвенции-кат си минеш през кппто с кескерето,мое да си бежанец,а така през сокаците 2 взвода без документи (за жалост случайно срещнати почти в средата на Родината ни)са си чисти НАРУШИТЕЛИ НА ГРАНИЦАТА.ЗА КОЕТО ПРЕЗ СОЦА ГИ КАЛАШнираха още на браздата.Какво е туй пазене на граница????????че и на ЕС??? Ми те са потенциални колачи....оръжие под път и зад път,камо ли ножове... Ще ни изколят да знаете.............превземат ни тихо и кротко докат се правим на хуманитарни госпоИци......... Бойкоооооооо отвори си очите Вече чакам и край Варна да се проточат,и да опънат палатки в двора ми... Ами малките дечица какво првят сега кат духне и завали ?????????

Динев

Ами кат са разчуе,ще заобикалят Средеца Грудоо хахаха

пстоев

Към тези които мислят че граничаря е превишил права, ето аналогична ситуация: Спиш си вкъщи с жената и детето, и през прозореца нахълтват 15 човека. Какво би направил: а-Нищо, тяхно право е да влизат. Живеем в свободна страна б-Да се обадя на комшиите от блока, да се съберем и тогава да мислим какво да правим. в-Да изпълня функциите си на собственик на имота(също и родител), и превантивно да ги спра защото са нарушили границите на имота ми.

МВР

СТЕФАН МИЛАНОВ зализвай си боядисания алаброс и не се мъчи да мислиш и разсъждаваш - не ти се отдава! Да не ти се получи някой рикошет по грозната мутра някой ден.

Борнео

Тук само милиционери ли се изказват? Познава се по неграмотността и по..............рикошетите.:) /не става само с ядене/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.