Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само още няколко месеца и няма да има човек в България, който да не знае що е то здравна реформа. Системата ще разкрие своя неподозиран потенциал веднага след Нова година, когато за лекари, пациенти и държава вече ще важат други правила. Ще има ред в хаоса, правила в безпорядъка и нищо няма да е такова, каквото е било. Гарантирано от подписа на здравния министър д-р Петър Москов и гласовете на управляващото мнозинство.

Пациентът пък ще гарантира за себе си с палец.

Може и показалец, стига да не е среден пръст, за да не се изтълкува погрешно от държавната администрация.

Така щял да секне потокът от „мъртви души” в болниците, защото те, нали, нямат пръсти. Да му мислят живите, които хем ще трябва да боледуват по-често, хем да пият скъпи антибиотици, че дори и да се оперират без нужда, за да не се опразнят касите на лечебните заведения. Реформите са си реформи, но дори изтрезняването е с пари, обичат да казват токсиколозите.

Едва ли някой си прави илюзии, че пръстовият отпечатък ще сложи край на злоупотребите в болниците. С него можем да докажем само, че не сме някой „Лимончо или Индиана Джоунс”, приет фиктивно за допълнителен доход от медицинска дейност. Нерегламентираните дарения и парите „под масата”, фалшивите диагнози и всички процедури в повече от необходимото за съжаление не се отпечатват на дланта.

Неведоми са пътищата на клиничните пътеки у нас

и не се е родил още експерт, който може да разгадае тайната на нагласената медицинска експертиза. Силата е в ръцете (и личните досиета) на електронното здравеопазване, но само един Бог знае дали то ще види бял свят през следващата година.  

Дотогава ни остава да се надяваме заболяването ни да попадне в подходящия здравен пакет на министър Москов. Важно е, защото в единия случай ще ни лекуват безплатно, а в другия – когато му дойде времето или си платим. Не е много честно, но държавата поне си признава, че няма достатъчно пари и ще ги харчи приоритетно за тежко болните, спешните случаи, детското и майчиното здраве. Останалите се предполага, че са здрави, прави и най-вече работещи, за да могат да си позволят допълнителна застраховка или някоя друга платена процедура. Ако се чудите за какво говоря, такъв е принципът на солидарността, при който всички внасяме здравните си осигуровки, но системата ползват само нуждаещите се. И тези, които си плащат.  

Според последните данни на Световната здравна организация 47% (или почти 2,5 млрд. лв.) от парите, с които се издържа българското здравеопазване всяка година, излизат от джоба на пациентите у нас. И на този етап няма никакви индикации, че свежият финансов поток ще секне.

Българинът е плащал досега, ще плаща и занапред,

и за съжаление това е основната философия на промените в здравеопазването.

Оказа се, например, че безплатният пакет няма да е съвсем безплатен, защото ще съдържа около 70 „гранични” диагнози, които ще са хем в основния, хем в допълнителния пакет. Тоест, ако се нуждаем от спешно лечение, то ще ни бъде осигурено от касата, но ако в хода на терапията стигнем до състояние, което може да бъде отложено, автоматично ставаме „пациент” на допълнителния пакет. Тогава ще минем тънко, ако сме били достатъчно предвидливи да отгатнем бъдещото си заболяване и да си направим здравна застраховка. В противен случай ще си плащаме по пазарни цени или ще чакаме онзи светъл миг, в който болницата ще благоволи да довърши започнатото лечение.

Разбира се, законът повелява пресяването на пациентите да се извършва по строго определени критерии, разписани в клиничните пътеки, но у нас те са като врата в полето. Идеята на допълнителния пакет е болниците да прехвърлят пациенти, заедно с разходите за тях, за следващ период, за да не натоварват излишно лимитираните си бюджети. Или за да си гарантират сигурни приходи в бъдеще. Всички знаем обаче как ще работи схемата в условията на липсваща електронна документация и връзка в реално време с информационната система на здравната каса. Доказано е, че медицинската преценка на състоянието се подчинява по-скоро на принципа „по-висока цена”, отколкото на писани правила, и нищо чудно болниците да прибягнат до вече усвоени хватки.

„Безплатните” диагнози почти сигурно ще се търгуват на черно,

а хората ще си ги купуват на драго сърце, за да не чакат или за да не доплащат реалната им стойност. По документи всичко ще е тип-топ, но най-щедрият спонсор на здравната система отново ще бъде пациентът.

В подобна ситуация известно успокоение биха могли да му осигурят единствено обещаните от Москов персонални направления за преглед при специалист. С тях щял да бъде господар на себе си, защото ще решава сам кога и за какво да ги ползва, „без да е зависим от бройката в чекмеджето на личния лекар”. И няма да плаща не само потребителска такса на джипито за парчето хартия, но и самото посещение при специалиста. На пръв поглед това са между 50 и 100 спестени лева, но

истинската сметка зависи от твърде много външни фактори.

На първо място това е броят на персоналните направления. По думите на Москов точното количество ще се определя година за година в зависимост от здравния статус на всеки пациент. Тоест, ако не сме стъпвали в лекарски кабинет, ще разполагаме с минимален брой направления (но още не е ясно точно колко). Ако сме изкарали по-тежък грип с усложнения, които извънредно са ни изпратили при пулмолог, например, можем да очакваме допълнителни бройки. А в случай че основното ни заболяване има странични проявления (както е при диабета), направленията ще са повече от обичайното.

Не е ясно само как ще се процедира, когато след сравнително здрава година изведнъж получим стягане в гръдния кош и се объркаме да отидем на кардиолог вместо на белодробен специалист. При съмнения за астма почти сигурно ще се наложи преглед при алерголог, а пък той за всеки случай може да ни посъветва да се консултираме и с гастро-ентеролог. За да получим окончателната си диагноза в случая, ще трябва да се разделим с поне четири направления (стига да ги имаме), без да смятаме тези за допълнителни изследвания.

Не дай си Боже в същата година да закъсаме и с очите.

Естествено, пак ще трябва да си плащаме.

В този контекст „безплатно” не е точната ключова дума за реформата „Москов”. Напълно платен от здравната каса основен пакет с малко над 3 млрд. лв. може би звучи добре на експертите, но не решава проблема с дефицит от още толкова в сектора. Системата не търпи недостиг и почти сигурно ще си набави разликата. Въпросът е в кой джоб ще  бръкне. И изглежда вече знаем отговора. 

Ключови думи

Коментари

Перо

Тук некъде се загубиха имената на първо проходците-например оня корифей Мемо-Димитър Игнатов...и други знайни и незнайни КАПдокторя. Жадни за пари и богатства.

"Ако не можеш да спреш нежеланите реформи, се опитай да ги оглавиш" - анонимен софийски автор от началото на ХХ| век.

Митко

До авторката: Всеки може да критикува. Ама не всеки може да направи нещо. Има едно правило в мениджърските лекции, гласящо "няма идеално решение". Потърсете я тая лекция, проумейте написаното и елате пак да критикувате.

s.anachkova

Критика е доста силна дума и е с негативно значение. Не мисля, че в случая става дума за критика. Освен това, след като няма идеално решение, дори авторът му би трябвало да знае, че няма как то да не бъде оспорено по един или друг начин. И не на последно място, аз не съм учила за мениджър. Запознайте се с жанровете в журналистиката и елате пак да ми правите забележка :).

s.anachkova

Освен това ... Разбирам, че харесвате Москов, но на този етап той все още нищо не е направил. Реформата му реално дори не е във фурната. Когато се опече и всички видим какви са резултатите, тогава ще стане ясно "има ли идеално решение" :)

Н.Николова

Госпожо или госпожице Аначкова, Прочетох вашата гражданска позиция.Ще ме извините,че не казвам журналистичска позиция.В мафиотска държава като нашата ,където най-големите престъпници са магистрати,истинският журналист е или в затвора като турските журналисти,или самоубити и омацани(Русия).Пази Боже!Не ви го пожелавам,но и претенцията за журналистика ми идва в малко повече.Да кажем,че прочетох публицистиката ви.И доколкото разбрах,сте сигурна,че каквото и да предприеме Москов се стига до:кражба,крадци,доплащане,вследствие изнудване,усвоени хватки,схеми за раздяла с направления ит.н.Т.е.все потъваме в блатото. Съзнавате ли,все пак,че пишете за една от най-уважаваните гилдии-нашите лечители?Може би.Но сте ужасно права.Работила съм в малка общинска болница,така,че....Ако бях журналист щях да яназова,но не съм.Вие можете да наричате лекарите крадци.Москов,обаче не може!Поне-не явно.Още повече,че ако помислим реално,след15-20г.няма да имаме нито лекари,нито крадци!!!За разлика от мен и вас Москов трябва да мисли и за товаМоже би трябва все пак да изчакаме малко,а!

s.anachkova

О, аз съм търпелива и ще изчакам, разбира се :) Един от основните проблеми на тази реформа е липсата на конкретика. Когато всичко стане ясно до най-малката подробност, тогава ще четете и истинска журналистика :)

Деян

Притеснително е злобното черногледство на авторката. Тя очевидно не е сторила и подобие на мерак да се запознае със същността на нововъведенията. Работи на принципа на Ларошфуко - злословете, злословете, все нещо ще остане. Някой да ми посочи правило в обществото, което да не съдържа в себе си възможността да бъде заобиколено и от там погазено. В предлагания анализ се набляга именно на тази вероятност. Но тогава да не правим нищо, защото това "нищо" не може да бъде опорочено. А човек като чете предложения разбор остава с още едно впечатление - че е налице неограничен ресурс от финансови средства, но виждаш ли лошият Москов се стиска. А истината е друга. Смисълът на здравната реформа е дори и при нашата сиромашия да постигнем максимума от възможното. Дори и тогава, когато подобни "анализатори" ще ни плюят с перверзно удоволствие. И още нещо. В тази страна има регулаторни, контролни и правоохранителни органи. Тяхна задача е да гарантират спазването на правилата включително и в здравеопазването.

s.anachkova

Злобно черногледство откривам единствено във вашия коментар. А фактът, че считате за нормално съществуването на правила, които могат да бъдат погазвани, е доста притеснителен. По отношение на "стискането" мога да кажа следното: илюзия е, че генерални реформи, като тези, които предлага Москов, могат да се осъществят с наличните в момента пари, без да се увеличава бюджетът за здраве. Дори да имахме перфектни регулаторни органи, каквито нямаме. А това за "перверзното удоволствие" дори няма да го коментирам. Не си падам по порно.

Потърпевш

От както са дошли на власт,неолибералистите непрекъсннато "извършват здравни реформи",в които няма,ама никакъв смисъл.Закриха болници и принудиха болните да пътуват десетки километри,за да се домогнат до лечение.Направиха лечението платено,тъй че да живеят само ония,които имат пари да се лекуват.Сътвориха никому ненужна Здравна каса и създадоха стотици неудобства за хората,а ти ще ми говориш за "регулаторни,контролни и правоохранителни органи и техните задачи".Да ти се чуди човек на глупостите,дето си нахвърлил..

дарина

Клиничните пътеки чели ли сте ги госпожи и господа пациенти? Точно какво съдържат като разписание за извършване ден по ден ,предписано от НЗОК? Виждали ли сте забележките отдолу? Диагноза може и да ти поставят,но за това или за интервенциите ,които трябва да се извършат, е необходимо да си заплатиш консумативите, защото НЗОК не ги покрива. Питам в пространството - как ще се установи диагноза или лечение, ако нямам пари за консувативите? Защото спорд разписанието ан НЗОК и МЗ -пътеката е завършена,точно сприлагане на тези манипулации и интервенции? НО иначе, не е достатъчна личната карта и чекирането с нея, необходимо е да бъдем превърнати в концлагер,и всеки като престъпник да си постави палеца/ Къде са НПО -тата- да се вдигнат срещу МОсков и сие? Къде сме пациентите,които се оказваме в позицията на геноцид?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.