Вероятно звучи като научна фантастика, но фактът е, че "Лудогорец" все още не е сигурен шампион на България по футбол за 2014 година. Отборът, който впечатли цяла Европа с уникалните си резултати, все още се боричка в някакъв маргинален спор за титлата на собствената си страна. И сякаш държи интригата с апарат за изкуствено дишане. Това трудно може да се обори на фона на кривата на резултатите. "Лудогорец" разби в три поредни мача "Литекс", победи и ЦСКА на "Българска армия", но все още разстоянието в класирането оставя шансове и пред двата му преки конкурента.

Всъщност нищо ново под слънцето. В предните два шампионата при подобна разлика в класите "Лудогорец" се докара до решаващ за титлата мач в последния кръг от първенството. Подобен сценарий въобще не е изключен като опция за наближаващия месец май. А всичко можеше да е приключило и дори в следващия кръг "орлите" да ликуват свръх предсрочно с третата си поредна титла. За радост и на орлицата Фортуна, с която се сдобиха преди месец. Щяха да са вече почти 99-процентови шампиони, ако по наивен начин не бяха загубили цели 6 точки срещу отбори, които вече не са в играта. Разградчани направиха равен в Пловдив срещу "Локомотив" в мач, в който изненадващо "тото четата" на Коко Динев изведнъж възкръсна и после кой знае защо отново се изпари яко дим при гостуването в Ловеч. Връзката между двата мача изглежда прекалено пряка! Преди това "Лудогорец" завърши наравно, при това у дома, и срещу другия пловдивски отбор "Ботев", който пък е пряко заинтересован само от съперничеството за купата, а в първенството целите му са твърде прозаични. И накрая по-абсолютно същия начин - повеждане и след това изравняване на резултата, "Лудогорец" загуби още две точки във Варна срещу "Черно море".

Ситуацията  е толкова нелепа, че няма как да не породи съмнението, че в думите на собственика  на "Лудогорец" Домусчиев за интригата в първенството съществува голяма доза истина. И то кой прави конкуренцията жива – неговият отбор, който безспорно е с класи над останалите, но едва ли не си играе на котка и мишка. Като залогът не е обядът на котката, а близо 10 млн. евро първоначален награден фонд от групите на Шампионска лига. Ситуацията няма нищо общо с 2012 г., когато разградчани бяха дебютанти и в най-непоставена позиция. Сходствата отсъстват и с 2013 г., сега всичко е нарисувано "Лудогорец" да стане вторият български клуб, който ще попадне сред най-елитните футболни отбори в света. И да вземе участие в една дрийм постановка – Шампионската лига. Друг е въпросът, че на този етап в България дори няма сцена за подобни спектакли и УЕФА трябва много да си затвори очите, за да позволи отново подобни мачове да се играят на опърпания национален стадион в София.

Какво обаче предстои дотогава. Настоящите шампиони държат все още нещата под пълен контрол. Или както се казва на футболен език – съдбата все още е в техните ръце. Но следващи грешни стъпки ще направят мисията по-трудно възможна. Една загуба например ще съкрати аванса само на три точки, което пък означава присъствие отново на директен финален мач. Било срещу ЦСКА или "Литекс", но истината е, че собственикът на "оранжевите" от Ловеч би предпочел дори "Левски" пред "Лудогорец". Тук нещата са поставени на лична основа. Преди "Лудогорец", точно "Литекс" бе футболното явление на България. И щеще още да е, ако не бяха натирили Христо Стоичков, който през миналата година събра овациите със своя "бейби-тим". Уви, всяка грешка се заплаща, в случая с Ганчев твърде скъпо!

Къде обаче в цялата история е славният "червен" тим. Освен, че спасиха лиценза и продават акции на поразия, ЦСКА е в истински летеж на базата и на приличното представяне на футболния клуб. Което на фона на очакванията за апокалипсис е направо чудотворно. Все още някоя друга змия съска в Борисовата градина, но като цяло нещата са в горната част на позитивната скала. Ако някой има право да мечтае, това са "армейците". Лошата новина е, че постоянно губят от "Лудогорец", но тази негативна серия може да бъде прекъсната точно в решаващия миг. Все някога стрелката на щастието ще се завърти в "червената“ посока.

На фона на боричкането за първото място остава доста спорно решението за провеждане на втори, плейофен етап в първенството. Като всяка идея и този път виждаме тотално разминаване между добри намерения и реалност. А тя е, че тази схема с дербита на всеки три дни разрежда интереса, а не го увеличава. Явно традицията е много силна и в България е по-нормално да се играе първенство с обикновена кръгова система. Да, пикът може да дойде по-рано от предвиденото, но с това така или иначе аудиторията е запозната. Сега всичко се размива и мачове, които трябва да събират огромен интерес, всъщност не предизвикват никакво вълнение. А и как зрителят да предпочете българския мач, при положение че по същото време се играе на "Анфилд" велика битка между "Ливърпул" и "Манчестър Сити". Хайде да бъдем реалисти, а не наивни патриоти! Съперничеството между Трабант и Ролс Ройс е нелепо начинание.