БЕРЛИН – “Би било погрешно заради една ужасна грешка, допусната от малцина, да се постави под съмнение честния труд на 600 000 души. Това нашият екип не е заслужил. Поради тази причина ви молим, аз ви моля за доверието ви по нашия по-нататъшен път. Ние незабавно и пълно ще изясним случая”, заяви днес босът на “Фолксваген” Мартин Винтеркорн (68 г.) в 2,33-минутно видеообръщение към клиентите на автомобилния концерн, към властите и обществеността и допълни:

“Ужасно съжалявам, че ви разочаровахме. Милиони хора в цял свят се доверяват на нашите марки и на технологиите ни. Извинявам се на всички клиенти и на цялата общественост за погрешната ни стъпка. Моля ви, повярвайте ми, ние ще направим всичко необходимо стъпка по стъпка да възвърнем доверието ви.”

Винтеркорн се покая:

“Нередностите при дизеловите двигатели на нашия концерн са в разрез с всичко, зад което стои “Фолксваген”. Дори аз в настоящия момент нямам отговори на всички въпроси.”

Винтеркорн обаче не подаде оставка, поне засега.

Скандалът около “Фолксваген” избухна вчера. Властите в САЩ установиха, че концернът е манипулирал изхвърляните вредни емисии при дизеловите автомобили с известната марка, представяйки ги като екологични чисти. В реклама на концерна жена държи бял дамски шал пред аспух на “Фолксваген” дизел, моторът работи на пълни обороти, а шалът остава безупречно чист.

Оказа се обаче, че в тези автомобили е монтирано устройство, което разгражда вредния азотен окис на азот и вода и така вредните емисии не могат да бъдат установени в реалните им стойности. Така стана ясно, че “Фолксваген” и дъщерната фирма “Ауди” са манипулирали автомобилите си и при изпитания те се оказват безупречни, а в действителност изхвърлят вредни емисии 35 пъти над допустимото.

Става въпрос за 500 000 автомобила на американския пазар, а в световен мащаб за 11 милиона. Само в САЩ “Фолксваген” е заплашен с глоба в размер на 18 милиарда долара от страна на държавата, отделно може да бъде съден от клиенти.

Насроченото за петък заседание на надзорния съвет на “Фолксваген” започна тази вечер. Преди скандала се предвиждаше точно в петък договорът на Винтеркорн да бъде удължен с още две години - до края на 2018 г.

Матиас Мюлер

Скандалът отприщи лавина от гняв е недоволство и изобщо не се знае какви ще са последиците за “Фолксваген” и бранша. Не е изключено начело на автомобилния концерн да застане босът на “Порше” Матиас Мюлер.

Според “Хановерше алгемайне цайтунг” още тази вечер Винтеркорн ще бъде принуден да подаде оставка. Обосновката е, че заради скандала Винтеркорн е загубил доверието на крупните акционери. Акцииите на “Фолксваген” се сринаха с близо 30 на сто.