Над 8% е разликата между първата и втората политическа сила към началото на предизборната кампания. Това показват резултатите от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенция „Маркет ЛИНКС“, проведено в периода 27 април – 09 май 2024 г.

Би било възможно съставянето и на двупартиен кабинет след изборите на 9 юни, смятат от агенцията.

Коалицията ГЕРБ-СДС е първа, ползвайки се с подкрепата на 26% от избирателите на парламентарния вот и с 26,4% за евроизборите.

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е втора със 17,7% при изборите за народни представители и с 18,6% за евродепутати.

ДПС е трета сила – 13,2% подкрепа на парламентарните избори и 11,7% на евровота.

„Възраждане“ би получила 12,9% в изборите за НС и 11,1% в изборите за членове на Европейския парламент.

БСП е на пето място с 8,1% на парламентарните избори и 8,4% на европейските.

"Относително постоянна е картината на електоралните нагласи през последните месеци", уточни социологът Добромир Живков от агенция "Маркет ЛИНКС", съобщава bTV. "Динамиката на електоралните нагласи не е твърде голяма. Виждаме разлика между вота за национален парламент и европарламент при тези партии, които са по-ангажирани в европейския път на България. Те предполагаемо ще успеят да мобилизират повече свои симпатизанти. При "Възраждане" мобилизацията за евровота ще е по-ниска. Това се вижда като тенденция", допълни социологът.

Според него ПП-ДБ не са успели да постигнат обявените си цели, влизайки в политиката и управлението, което е довело до спада в електоралната им подкрепа и разликата от 8-9% с ГЕРБ-СДС.

"Това голямо обещание за голямата промяна води до това. Когато не може да се достави това, което е обещано, има отлив. Второто нещо е „сглобката“. Тя се възприе като безпринципна от немалка част от симпатизантите. Това беше умело използвано от ГЕРБ. Целта им беше да отслабят вълната, която подкрепяше ПП-ДБ. Друга е спойката сред избирателите на ГЕРБ. Има много зависимости и мрежи, които работят през годините. Симпатизантите на ГЕРБ предпочитат статуквото. Има и избиратели, които изразяват автентична подкрепа за ценностите на ГЕРБ и за лидера Бойко Борисов", посочи Добромир Живков.

„ГЕРБ остава на същото ниво. Няма нарастване. Има движения, които не променят в голяма степен картината. По-скоро „Продължаваме промяната“ губят. Губят от нерешилите за кого да гласуват, губят и от периферията – дали към „Солидарна България“, дали към „Синя България“, коментира Живков.

"При ДПС е трудно да се прецени доколко ще увеличат подкрепата си. Симпатизантите са им константни. Те увеличават тежестта си, защото се преразпределят другите гласове. Виждаме петпартиен парламент. За момента се вижда, че „Има такъв народ“ не мобилизира успешно, за да са част от следващия парламент", каза социологът.

Според проучването „Има такъв народ“ (ИТН) остава под чертата на парламентарния вот с 3,2%. Партията на Слави Трифонов има 2,4% подкрепа за евровота. Заради отпадането на ИТН бройката депутати на останалите политически сили се променя нагоре. 

Така ГЕРБ биха имали 80 народни представители, а ПП-ДБ – 55. ДПС биха разполагали с 41.

ГЕРБ и ПП-ДБ биха имали общо 135 народни представители. Възможна е и комбинация ГЕРБ и ДПС. Те биха имали крехко мнозинство от 121 депутата.

Все пак предстои един месец кампания, която може да промени нагласите.

Проучването е национално, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенция „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1007 лица над 18 г. в страната в периода 27 април – 09 май 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.