„Байер“ (Леверкузен) отново пренаписа историята и ще играе на финала в Лига Европа.

Германският шампион направи 2:2 у дома срещу италианския „Рома“, след като седмица по-рано го победи като гост. При това „Байер“ губеше с 0:2 след две дузпи, изпълнени от аржентинеца Леандро Паредес в 43-ата и 66-ата минута.

И когато всички смятаха, че ще има продължения, Манчини си вкара автогол в 82-ата минута. А в седмата минута на добавенотго време Йосип Станишич изравни.

Така тимът, в който някога игра Димитър Бербатов, постави нов рекорд – 40 мача без загуба във всички турнири. Той счупи досегашния рекорд на португалския „Бенфика“, който бе непобеден в 48 срещи от декември 1963 г. до февруари 1965 г.

Германският тим вече е печелил Купата на УЕФА – предшественика на Лига Европа. Това стана през 1988 г.

Сега „Байер“ има шанс за требъл, тъй като е финалист и за Купата на Германия. През 2002 г. с Бербатов в редиците си само за седмица тимът изпусна и трите възможни трофея.

Другият финалист в Лига Европа е италианският „Аталанта“, който разби на свой терен френския „Олимпик“ (Марсилия) с 3:0. Първият мач завърши 1:1.

Отборът от град Бергамо спечели с голове на нигериеца Адемола Лукман, Матео Руджери и малиеца Ел Билал Туре. Така „бергамаските“ отиват на европейски финал за първи път в историята си.

Финалът на втория по сила европейски клубен турнир е на 22 май в Дъблин.

Гръцкият „Олимпиакос“ също пренаписа историята, но в Лигата на конференциите. Отборът от Пирея се класира на финала след две победи над английския фаворит „Астън Вила“ и ще се изправи срещу италианския „Фиорентина“.

„Олимпиакос“ победи бившите европейски шампиони с 2:0 с два гола на Ел Кааби. Преди седмица гърците спечелиха с 4:2 в Бирмингам.

Ден по-рано за финала се класира „Фиорентина“ след 1:1 като гост на белгийския „Брюж“ и победа с 3:2 в първия мач на италианска земя.

Финалът в Лигата на конференциите е на 29 май, при това в Атина. Така „Олимпиакос“ на практика ще играе у дома. При победа рекордьорът по шампионски титли на Гърция (47 на брой) ще стане първият отбор от южната ни съседка, който ще спечели европейски трофей. Успехът ще бъде особено сладък, тъй като финалът е на стадион „Света София“. На него играе домакинските си мачове атинският АЕК – един от големите местни съперници на „Олимпиакос“.