Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Йосиф Висарионович Сталин е не само велик ръководител и Баща на народите.

Той не само е "голям учен", но и голям писател.

Поне така би могъл да си помисли човек, ако посети библиотеката на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на улица "Шипка" в София. Бюстът на човека, управлявал СССР от 1924 до 1953 г. и обвиняван за смъртта на милиони хора, стои на доста видно място в библиотеката. Това е място, добре познато на всички възпитаници на руски училища и висши учебни заведения, на почитателите на великата руска култура. Десетки хиляди българи са прекарвали дълги часове в тази съкровищница.

Но там няма бюстове на Пушкин, Достоевски, Толстой или някой друг от великите руски или съветски писатели.

"Бюстът на Сталин ни бе подарен съвсем наскоро от един български политик", споделиха пред Клуб Z от библиотеката на РКИЦ. Оттам обаче не можеха да си спомнят името на човека.

Клуб Z отправи запитване и до кабинета на директора на центъра. Отговор досега не е получен.

Сред жертвите на сталинските репресии има немалко хора на перото. По-видните от тях са Осип Манделщам, Исак Бабел, Михаил Колцов, Даниил Хармс, Александър Введенски и други.

Оцелели от лагерите писатели създават шедьоври за преживените ужаси. Варлам Шаламов написва "Колимски разкази" и нарича лагерите в Колима "Аушвиц без пещи". Лев Разгон е автор на разтърсващата книга "Плен в своето отечество".

За да се стигне до Александър Солженицин, получил Нобелова награда за творбата си "Архипелаг ГУЛАГ". За тази книга той дори е изгонен от СССР.

----

* "Другарю Сталин, вий голям сте учен" е първата строфа от стихотворението "Другарю Сталин" на поета Юз Алешковски, прекарал три години в лагер. Преводът е на Емил Петров.

Ключови думи

Коментари

След като акушерките от Шейново не са го поискали в родилното, Вольэн го е отнесъл в путинотеката на Шипка! Ясно, просто и логично! А ТОЙ е ористникът на сина му!

торонто

Клубзъ, объркали сте се. Тази информация трябваше да я пуснете в късните часове, а не рано сутрин. Така зомбираните Ви почитатели щяха да се самозадоволят преди лягане. По - лесно се заспива. Питайте Денчо от НБУ, ако не вярвате :))) С приятелски поЗДРАВ от Канада!

Вие в Канада кога лягате, кога ставате, и все с Деянчо като първа грижа.

торонто

Разбира се, че в долния пост става въпрос за Деянчо, не за Денчо.

Излагат се без да го усещат.

Ами да, човек не може да спомене Русия, без мурзилките да почнат да дуднат за Глинка-Чейковски и за една цяла култура, с която всъщност нямат и най-беглия допир. После виждаме една снимка и става ясно какъв ходят да го дирят в "културно-информационния" център и съответно какво е предлагането там. Нищо чудно, че чак в Канада сън не ги лови от излагацията.

Товарищ Сталин, вы большой ученый, В языкознанье знаете вы толк, А я простой советский заключенный, И мне товарищ серый брянский волк. Так вот сижу я в Туруханском крае, Где конвоиры, словно псы, грубы, Я это все, конечно, понимаю Как обостренье классовой борьбы.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.