Здравейте, нещата тук вървят много добре. Носят се слухове, че се създава нова партия „Партия на изнервените“. Ако това е вярно, когато ме изпишат ще се запиша. Погледнато реално, най-добре е партиите да бъдат създавани по заболяване, а не по програми. Задължително е управляващата да е партия на гражданите с патологичен популизъм и грандомания. Всъщност може и да са пациенти с други заболявания, когато дойдат на власт, те ще заболеят веднага от горните симптоми. Друга партия може да бъде на гражданите с Алцхаймер, техният девиз: „Край на лошите спомени“. Но ние такава вече си имаме - тази, която управлява 45 години и забрави за това.

Добре е да има партия на пациентите, изпадащи в гняв и еуфория. Характерно за тях е, че ту се имат за велики и налитат на бой и обиждат, ту изпадат в депресия и като малки деца се крият под масата. Дотук нищо ново. Препоръчително е да има и партия на гражданите, които имат само права и свободи, но без задължения. На тези свободолюбиви натури не трябва да се пречи. Нека си сковат къщи на всяко място, което им хареса, без разрешение и документи. Защо да ги стягаме в обръчите на демокрацията? Малко е екзотично, но хубаво е да има и партия на гражданите с висящи дела, те са бая народ и ще минат 4- процентната бариера. 

Може за цвят да има и една малка партийка на нормалните и почтени граждани, тези, които нищо важно не правят, а просто ходят на работа, плащат си данъците и си възпитават децата. Това, в страна като нашата също си е патология. Е, тях няма да ги дават по телевизора и винаги ще бъдат жертви на управляващите, но и такива трябва да има.  

Нали тази идея има и икономически смисъл. Субсидиите за партии директно ще се изсипват в НЗОК.

Преминаването от една диагноза в друга е нормално в партийно – патологичния живот, така че субсидията да е обща, не нарушение.

За настоящия си политопатологичен труд не искам нито рубли, нито доларите на Сорос, а просто да бъда назначен на средна работна заплата, като сценограф в радиотеатъра.

Още истории от д-р Станев може да прочетете ТУК.